Huidproblemen bij kanker
Behandelingen die gegeven worden bij kanker kunnen er veelal voor zorgen dat de condities van de het haar, de huid en de nagels erop achteruitgaan. Vaak zijn huidproblemen bij de behandelingen van kanker niet ernstig, maar ze zijn vaak wel erg onprettig en zichtbaar.
Veel van deze huidproblematiek veroorzaakt door de behandelingen gaan vanzelf weer over. Ervoor zorgen dat deze bijwerkingen zoveel mogelijk worden verlicht en behandeld is een belangrijk onderdeel van de kankerzorg die nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Welke huidproblemen komen vaak voor bij de behandeling van kanker en wat kun je ertegen doen? We helpen je graag een beetje op weg.
Huidproblemen onder controle
Veelal is het voorkomen beter dan genezen wat betreft huidproblematiek. Zorg ervoor dat je altijd de behandelend arts en/of verpleegsters op de hoogte stelt van zweertjes, wondjes, uitslag of andere problemen met de huid. Vaak is een oncomfortabel gevoel, jeuk of pijn het begin van het ontstaan van huidproblemen. Zorg er dus voor dat je deze klachten meldt, zelf als er (nog) niets zichtbaar is op de huid.
We hebben een aantal veelvoorkomende huidklachten voor je op een rijtje gezet en hoe jouw zorgteam je daarbij kan helpen.
Huiduitslag:
Huiduitslag kan een bijwerking zijn van de chemotherapie, immuuntherapie, radiotherapie, beenmergtransplantatie of andere gerichte behandeling. Er kan een uitslag ontstaan die lijkt op acne of op de mazelen. Je kunt deze uitslag op verschillende manieren behandelen, afhankelijk van de ernst van de uitslag.
- Voor milde tot middelmatige uitslag, jouw arts kan antibiotica pillen of een antibiotica crème voorstellen.
- Voor meer ernstige uitslag, jouw arts kan corticosteroïden voorstellen en soms wordt er zelfs overgegaan op het staken van de behandeling en met een lagere dosering de behandeling voortzetten.
- Wanneer deze stappen niet werken kan je arts je naar een dermatoloog of andere huidarts of behandelaar verwijzen.
Droge en jeukende huid:
Droge huid wordt ook wel ook wel xerosis cutis of xerodermie genoemd. Een droge huid komt veelvuldig voor bij diverse soorten kanker, maar met name kankersoorten die het bloed aantasten. Daarnaast is het een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie, radiotherapie en beenmergtransplantaties.
Om de droge huid te behandelen:
- Gebruik een vocht inbrengende crème op zijn minst tweemaal per dag en binnen 15 minuten na het douchen.
- Probeer producten die de huid verder irriteren te vermijden. Dit zijn bijvoorbeeld zepen, crèmes en reinigers die een synthetisch parfum bevatten of andere schadelijke chemicaliën zoals parabenen, parafine of SLS.
- Probeer producten die de huid krassen of scrubben te vermijden, bijvoorbeeld bepaalde sponzen, douch scrubs of loofahs.
- Douche of neem een bad met lauwwarm water. Heet water kan de huid nog verder uitdrogen. (Om de huid nog beter te kunnen ondersteunen gebruik je onze Bioskin Face Wash en Bioskin Body Wash)
- Wanneer de huid extreem droog is en zelfs scheurtjes bevat, gebruik dan een crème met salicylzuur, ureum, ammonium of melkzuur. Deze ingrediënten verzachten de huid en zorgen ervoor dat de vochtbalans herstelt. Onze DermaSpray, DermaSerum en Zeoderm bevatten bijvoorbeeld allemaal Ureum.
Om de jeukende huid te behandelen:
- Probeer (synthetisch)geparfumeerde producten te vermijden.
- Gebruik crèmes met menthol, kamfer (zoals onze DermaSerum) of pramoxine. Helpen deze producten niet? Dan kun je jouw behandelend arts vragen om topische steroïden voor te schrijven.
- Misschien kun je eens wat antihistamine proberen. Overleg met het behandelteam voordat je enige medicatie neemt.
Gevoelig voor licht:
Sommige chemotherapie, radiotherapie en stamceltransplantaties kunnen ervoor zorgen dat de huid gevoeliger is voor licht. Dit wordt photosensitiviteit genoemd. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat de huid niet verbrandt wanneer je naar buiten gaat.
- Bedek met kleding en eventueel een pet of een hoed, zeker tussen 10 en 2.
- Gebruik een zonnebrand met een SPF van op zijn minst 15, dat zowel UVA als UVB stralen afschermt. Zorg ervoor dat je het gehele lichaam insmeert met voldoende zonnebrand en herhaal iedere 2 uur wanneer je zwemt of zweet.
Een goed product om te gebruiken bij huidproblemen door kanker en behandelingen van kanker is onze DermaSpray Intensive. Soms kan de huid zelfs zo gevoelig zijn dat aanraking al onplezierig is. De DermaSpray hoeft niet ingewreven te worden en werkt naast verzorgend ook nog eens verkoelend. Met name tijdens radiotherapie kan een extreem gevoelige huid een gevolg zijn. Vaak wordt dit na een aantal behandelingen beter, maar heb je veel last of zelf open wonden en zweren, overleg altijd met de radiotherapeut. Soms kan de therapie worden aangepast totdat de huid wat is gekalmeerd of is antibiotica noodzakelijk om een ontsteking of infectie te behandelen.
Help mee en steun het Pancreatic Cancer Research Fund
4 februari is de wereld kanker dag en staan we extra stil bij deze vreselijke ziekte. Ook wij bij Salcura hebben kanker van dichtbij meegemaakt. Zo is onze General Manager Claudia in 2006, na een kort ziektebed van 6 weken, haar vader verloren aan alvleesklierkanker. Sindsdien zoeken wij manieren om onderzoek naar alvleesklierkanker te ondersteunen. Wanneer je een in onze winkel shopt, gaat automatisch 1% van alle verkopen naar het Pancreatic Cancer Research Fund. Deze organisatie doet onderzoek naar Alvleesklierkanker; Een kankersoort waarbij de overlevingskans vooralsnog nihil is. Jij kunt ook je bijdrage doen door in onze webwinkel te shoppen, dus winkel lekker mee!
Draag jij een steentje bij?
(Goedgekeurd door de Cancer.Net Editorial Board, 09/2019)
I