Eet je weg naar wellness

Januari betekent vaak dieet en afzien, toch? Guess what…Nee! De winter is het tijd voor rust, routine en verzorging. Jouw verteringssysteem is misschien een beetje aan het tegenstribbelen na al die Decembermaand eetfestijnen, maar een strikt dieet is echt niet de oplossing. We hebben 10 makkelijke stappen voor je; Eet je weg naar Wellness:

1. Eet mee met het seizoen

Zo kun je ervoor zorgen dat je vers kunt eten, tegen een betaalbare prijs. Daarnaast zitten verse producten natuurlijk bomvol goede en gezonde voedingsstoffen. Tijdens de winter kies je voor bijvoorbeeld appels, peren, zoete aardappel, pastinaak. Alle vezels in deze voedingsmiddelen helpen jouw darmen weer in balans te komen en alle ‘troep’ uit het systeem te krijgen.

2. Eet Volkoren

Zo zorg je ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel wordt en je langer een vol gevoel hebt. Probeer eens wat haver, rogge, spelt, gierst en gerst. Een goed alternatief voor de gebruikelijke tarwe.

3. Spice it up

Cayenne peper, kaneel, knoflook en gember staan erom bekend jouw spijsvertering te ondersteunen. Peterselie en rozemarijn zijn geweldig voor de gezondheid van de lever.

4. Weg met junkfood

Sterk bewerkt voedsel is hoog in calorieën en laag in voedingswaarde. Kijk eens op de verpakking naar de ingrediënten. Kun je de ingrediënten niet eens uitspreken, kun je de ingrediënten op de lijst thuis niet vinden of is die lijst net zo lang als jouw arm ongeveer, zet het lekker terug in de schappen. 

5. Eet je spruiten

… .. en andere kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, bloemkool, boerenkool en andere koolsoorten. Deze fantastische groenten bevatten glucosinolaat; Een verbinding die de leverfunctie verbetert. 

6. Zonder vlees

In ieder geval een dag in de week. Of misschien wel helemaal zonder dierlijke ingrediënten (net zo als onze producten, natuurlijke vegan friendly ingrediënten). We zitten tenslotte nog in de #veganuary maand, dus waarom niet eens proberen!? Het is sowieso goed voor het milieu om een stapje terug te doen. Vervang vlees en melkproducten door peulvruchten en bonen. 

7. Gezonde Snacks

Kies voor rijst- en haverkoekjes. En eet jij graag popcorn tijdens een film? Misschien is het een beter idee om de boter en het zout te laten staan. Daarentegen kun je eens kaneel of juist cayenne peper over je popcorn gooien = lekker! Maar een mandarijn tussendoor is ook een goed idee, lekker verfrissend.

8. Regenboog

Helder gekleurd fruit en groente zit boordevol antioxidanten. Gooi eens een handje bosbessen in een bakje (plantbased) yoghurt met granola voor het ontbijt; Gooi wat vaker rode en gele paprika door je salade of ook lekker op een pita met hummus. 

9. Geen koffie

Probeer in plaats van koffie eens kruidige theetjes, zoals venkel, citroen en gember of zoethout, kamille en paardebloem. Naast dat deze theetjes fytonutriënten bevatten helpen ze ook jouw lichaam gifstoffen te elimineren. (heb je onze vorige blog al gelezen over het detoxen van je lijf?) 

10. Pak je rust

Om rustig te zitten en van je eten te genieten. Goed kauwen helpt je bij het verteren van je voedsel en stelt jouw lichaam in staat om voedingsstoffen beter op te nemen. Het verteringssysteem werkt beter wanneer het lichaam relaxed is en zorgt er ook voor dat je minder verstopping hebt en minder last van een opgeblazen gevoel. 

Probeer deze stappen eens voor in ieder geval 2 weken; Je voelt je energieker, slaapt beter, geen opgeblazen gevoel meer en ook nog eens een betere concentratie. Houd je het goed vol? Zelfs met kleine aanpassingen kun je al een heel eind komen. Heb je het een maand volgehouden? Je mag jezelf best eens een traktatie gunnen. Om in plaats van naar die zak chips te grijpen kun je bijvoorbeeld jezelf ook verwennen met een fijne behandeling bijvoorbeeld, zoals aromatherapie, of misschien een lekkere massage. Kies iets waar jij blij van wordt! 

We vergeten onszelf vaak, op een manier waarop we nooit onze vrienden of familie zouden vergeten. Wees jouw eigen beste vriend; Hoe meer je jouw lijf met liefde en respect behandeld, hoe gezonder en fitter ons lijf zal zijn. 

Heb jij nog goede gezondheidstips of misschien wel een super lekker recept dat je wilt delen? 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd