Symprove Gastblog: Hoe de Darmflora de Huid Beïnvloedt

Gastblog van Symprove door voedingstherapeut en auteur van Happy Gut, Happy Mind Eve Kalinik.

Er wordt vaak gezegd dat de huid weerspiegelt wat er in het lichaam gebeurt. Natuurlijk moeten we rekening houden met genetica, hormonen en voeding als het gaat om de gezondheid van de huid, maar er is ook een andere cruciale factor in het spel - kijken naar de gezondheid van de darm en de triljoenen microben die in onze darm leven (ook wel de darm microbiota genoemd). Veel verschillende huidaandoeningen, van acne tot rosacea, psoriasis, eczeem en zelfs vroegtijdige veroudering, worden beïnvloed door de gezondheid van onze darmen. Niet echt verwonderlijk als je bedenkt dat het op één na grootste microbioom in het lichaam, na de darmen, de huid is!

Helaas kan het woord bacterie geassocieerd worden met 'onrein', vooral in relatie tot de huid. Het is echter belangrijk te beseffen dat de meeste bacteriën die in en op ons leven eigenlijk heel goed voor ons zijn en noodzakelijk om ons vitaal te laten voelen, en uit te laten zien.

Ontelbare huidaandoeningen zoals acne vulgaris, rosacea en eczeem kunnen in verband worden gebracht met onevenwichtigheden in het microbioom van de darm. Ons darmmicrobioom speelt een cruciale rol bij het helpen beheersen van ontstekingen in het hele lichaam, inclusief de huid. Daarnaast is het darmmicrobioom een essentieel onderdeel om ervoor te zorgen dat ons immuunsysteem op de juiste manier reageert op potentiële bedreigingen en niet 'overreageert' op diegene die dat niet zijn (wat vaak het geval is bij bepaalde immuungerelateerde huidaandoeningen zoals psoriasis en atopisch eczeem). En natuurlijk kan het voedsel dat we eten, of juist niet eten, ook invloed hebben op de gezondheid van onze huid. Een gezond darmmicrobioom is van vitaal belang om ons te helpen de voedingsstoffen uit ons voedsel af te breken en op te nemen, aangezien onze darmmicroben bepaalde stoffen produceren die helpen bij de spijsvertering. Op het eerste gezicht kunnen we dus een rijk en voedzaam dieet eten, maar het kan zijn dat we daar niet alle voordelen van plukken als we een darmmicrobioom hebben dat, tja, minder dan verrijkt is. Het is daarom niet juist om te zeggen dat je bent wat je eet, maar meer dat je bent wat jij en je darmmicrobioom opnemen.

HOE JE JE GOEDE DARMBACTERIËN KUNT VOEDEN

Eet een regenboog!
Om een stralender en levendiger uitziende huid te ondersteunen moeten we dat weerspiegelen in ons bord door veel kleur in te voeren met voornamelijk onze groenten en wat fruit. Een gevarieerde mix hiervan is het doel, want dat zorgt voor verschillende soorten vezels en polyfenolen (de speciale plantchemicaliën die ze hun kleur geven) die helpen om de goede bacteriën in onze darmen te voeden.

Geef voorrang aan slaap!
Slaaptekort kan zich in eerste instantie duidelijk manifesteren, maar op een dieper niveau kunnen de kwaliteit en kwantiteit van onze slaap een duidelijk effect hebben op de balans van het darmmicrobioom. Apparaten minstens een uur voor het slapengaan uitzetten, proberen voor 23.00 uur te gaan slapen, apparaten uit de slaapkamer verwijderen en ervoor zorgen dat het niet te warm is, kunnen hier allemaal bij helpen.

Dagelijkse Mindfulness
De verbinding tussen darm en hersenen is ongelooflijk belangrijk en kan van invloed zijn op de samenstelling van het darmmicrobioom en daarmee op de gezondheid van de huid. Een soort van dagelijkse mindful practice is daarom essentieel, en het hoeft niet te omslachtig te zijn omdat het meer gaat om het nastreven van consistentie. 5-10 minuten ademhalingsoefeningen zijn voor de meesten van ons goed te doen. Door dit regelmatig te doen kom je tot een sterkere mindset. Sommige stressfactoren in ons leven kunnen we niet veranderen, maar we kunnen wel een geest opbouwen die er beter mee om kan gaan.

Overweeg Probiotica
Bepaalde studies hebben het gebruik van probiotische supplementen in verband gebracht met een verbetering van huidaandoeningen. Gefermenteerd voedsel is ook een bron van heilzame bacteriën, zoals levende natuurlijke yoghurt, kaas, kefir, zuurkool, kimchi en tempeh.

Speciale aanbieding voor Salcura klanten: Symprove biedt 15% korting op een 12-wekenpakket van hun bekroonde voedingssupplement. Elke dagelijkse shot bevat 10 miljard levende en actieve bacteriën om je darmmicrobioom te ondersteunen en is wetenschappelijk bewezen dat het de darm levend bereikt. Gebruik de code SALCURA15 op www.symprove.com/

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd