Top Tips om Psoriasis onder controle te houden

Psoriasis is een huidaandoening die zich uit in een rode, schrale, geïrriteerde huid bedekt met witte schilfers. Deze plekken komen het vaakst voor op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug, maar ze kunnen overal ontstaan. De meeste mensen met psoriasis hebben slechts kleine plekjes en in sommige gevallen gaan deze gepaard met jeuk en een pijnlijk gevoel. Geschat wordt dat ongeveer 2,5% van de bevolking in Nederland last heeft van psoriasis. Psoriasis komt voor bij mensen van alle leeftijden maar ontstaat vaak bij volwassenen van onder de 35 jaar oud. Mannen en vrouwen hebben even vaak last van psoriasis maar de ernst van de symptomen verschilt sterk van persoon tot persoon. For sommigen is het slechts een lichte irritatie, maar voor anderen heeft het een dramatisch negatief effect op hun kwaliteit van leven. Psoriasis is een chronische aandoening die vaak op en af gaat. Op dit moment is deze ziekte niet te genezen, maar het is wel mogelijk om de intensiteit van de symptomen en hoe vaak deze zich voordoen onder controle te houden. Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat iemands persoonlijke triggers zijn en deze te vermijden, zodat de ziekte niet opspeelt.

Dit zijn onze top tips om psoriasis onder controle te houden:

Verlaag je stress levels

Het dagelijks leven kan bij tijden voor iedereen flink stressvol zijn, maar dit geldt al helemaal voor mensen met psoriasis. Chronische stress kan het immuunsysteem namelijk verzwakken, en dit kan ervoor zorgen dat psoriasis opspeelt.

Probeer de dagelijkse stress zo veel mogelijk te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door…

- met iemand te praten. Als je het gevoel hebt dat alles je even te veel wordt, lucht dan je hart bij een vriend(in) of familielid. Als je door langdurige stress veel last van je huid hebt, is het ook een goed idee om bij de huisarts langs te gaan. Als je vaak gestresst bent door of op je werk, probeer dit dan bespreekbaar te maken bij een collega of manager om te kijken of zij oplossingen hebben waardoor je minder stress ervaart in je werkomgeving.
- te zorgen dat je elke nacht genoeg slaapt. Een goede nachtrust geeft je lichaam de kans om reparatie- en herstelwerkzaamheden uit te voeren. 7-8 uur per nacht is voldoende voor de meeste mensen, maar zorg ervoor dat deze slaap van goede kwaliteit is door elektrische apparaten in je omgeving uit te zetten en een uur voor je naar bed gaat niet op je telefoon te zitten. Drink later op de dag geen cafeïne en vermijd alcohol om ervoor te zorgen dat je lichaam volledige in slaapmodus komt als je naar bed gaat.
- complementaire geneeswijzen te gebruiken – aromatherapie, acupunctuur, reflexologie, massages en andere holistische therapieën kunnen stress verminderen en resulteren in een betere algehele gezondheid.
- regelmatig te bewegen/sporten. Zorg voor een goede doorbloeding door te bewegen op manieren die je zelf fijn en ontspannend vindt. Regelmatig bewegen kan bijdragen aan een gebalanceerde hormoonhuishouding, je zelfvertrouwen verbeteren en zorgen voor een gezondere huid dankzij de verbeterde doorbloeding. Wandelen, yoga doen, zwemmen en vechtsporten beoefenen zijn allemaal goede manieren om je stressniveau te verlagen.

Zorg goed voor je (hoofd)huid en voorkom schade

Huidbeschadigingen kunnen ervoor zorgen dat psoriasis opspeelt – dit heet ‘Koebner’s fenomeen.’ Ontstekingen kunnen ook voor problemen zorgen, dus ben voorzichtig met je huid: zit niet aan schilfers of korstjes, dit zou je psoriasis zomaar erger kunnen maken. Doe ook voorzichtig als je bijvoorbeeld je nagels knipt of bij het scheren, en probeer insectenbeten te voorkomen: iedere beschadiging aan de huid is een mogelijke trigger. Als je van plan bent langere tijd buiten door te brengen, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

- Draag zonnebrand en een hoed als je van plan bent langere tijd in de zon door te brengen.
- Draag lange mouwen en handschoenen bij het tuinieren.
- Gebruik een insectenspray als je de natuur in gaat
- Doe in het algemeen voorzichtig bij buitenactiviteiten

Vermijd koud, droog weer

Het klimaat kan veel impact hebben op psoriasis. Voor de meeste mensen maakt koud, droog weer de symptomen erger. Pak jezelf dus goed in als het koud is buiten met warme kleding en bedek je huid zo goed mogelijk door bijvoorbeeld een sjaal te dragen om je hals en gezicht. Sommige mensen met psoriasis hebben minder last in een warm klimaat, maar dit is niet altijd het geval. Draag bij warm weer kleding van natuurlijke, ademende materialen zoals katoen en linnen.

Gebruik een luchtbevochtiger

Zorg ervoor dat de lucht in huis niet te droog is, aangezien dit de huid verder kan uitdrogen. Dit kan middels een luchtbevochtiger maar op de ouderwetse manier, met een schaaltje water op de verwarming.

Beweeg, eet gezond en behoud een gezond gewicht

Hoewel er geen bewezen connectie is tussen voeding en psoriasis, raden experts aan dat mensen met deze aandoening een gebalanceerd dieet eten dat rijk is aan fruit en groente. Sommige mensen hebben baat bij een glutenvrij- of zuivelvrij dieet, en een regelmatig bewegingspatroon kan ook helpen. Sommige studies laten zien dat overgewicht een trigger van psoriasis kan zijn, dus probeer een gezond gewicht te behouden.

Het innemen van extra vitamines of supplementen kan helpen als je vermoed dat je van bepaalde vitamines of mineralen niet voldoende binnen krijgt. Overleg altijd met een dokter of voedingsdeskundige voor je begint met het nemen van supplementen.

Gebruik vochtinbrengende producten

Een droge huid is de ergste vijand van iemand met psoriasis, dus zorg dat je huid gehydrateerd blijft met de juiste crèmes en lotions. Gebruik producten die mild zijn voor de huid maar vocht in de huidcellen vasthouden en de huid tegelijkertijd wel laten ademen.

Ons unieke en prijswinnende twee-stappensysteem, bestaande uit de DermaSpray Intensive en de Zeoderm Skin Repair Moisturiser is het perfecte product voor mensen met psoriasis. De DermaSpray is een zeer fijne vloeistof die zeer gemakkelijk, zonder wrijven, op de huid aangebracht kan worden. De spray kan over het hele lichaam gebruikt worden, dringt diep door in de huid en bereikt daardoor jonge huidcellen. De Dermaspray zit barstensvol vitaminen en mineralen en versterkt deze cellen nog voordat ze aan de huidoppervlakte komen, wat op termijn dus resulteert in een structureel gezondere huid. De Zeoderm Skin Repair Moisturiser is een nog rijker product, en is daarmee geschikt voor de meest droge en gevoelige plekjes. We raden aan op deze plekken eerst de DermaSpray te gebruiken, en als deze ingetrokken is ook de Zeoderm aan te brengen. Zo wordt de huid dubbel gevoed en vormt de Zeoderm naderhand ook nog een beschermend laagje tegen de buitenwerld.

Je kunt hier meer lezen over deze beide producten.

Ten slotte wilden we nog wat indrukwekkende voor- en na foto’s delen van een van onze klanten met psoriasis. Dit zijn de resultaten na het gebruiken van de DermaSpray en Zeoderm gedurende 1 week.

“Mijn resultaten met Salcura na 1 week! De gebarsten huid is hersteld en het aanbrengen voelt super fijn. De producten ruiken ook nog lekker!”

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd