Eczeem-advies voor ouders: krijg je vrolijke kindje terug

Het is te verwachten dat baby’s en kinderen met eczeem vaker geïrriteerd en prikkelbaar zijn, aangezien ze constant te kampen hebben met de lastige combinatie van een jeukende, pijnlijke huid en vaak ook slaaptekort. In dit artikel delen we onze simpele, praktische tips waarmee jij jouw kleintje weer vrolijk kan krijgen. Omdat het National Eczema Week is in Engeland (waar ons hoofdkantoor gevestigd is), wilden we ook in Nederland en België meer bewustzijn creëren rondom deze aandoening en ons advies voor ouders delen.

Geef je kindje het gevoel van controle

Een kind opvoeden kan pittig zijn, zeker als je kindje last heeft van een chronische aandoening zoals eczeem. Alles verandert in een strijdtoneel: het aankleden, het aanbrengen van crème, bedtijd… ga zo maar door.

Het kan helpen om je kind actief te betrekken bij zijn of haar huidverzorgingsroutine. Hier zijn een paar manieren waarop je dat kunt doen:

- Als je kind kan praten, probeer er dan achter te komen waarom hij/zij het niet fijn vindt als er crème gesmeerd moet worden: steekt het, voelt het te warm aan, of juist te koud? Je kunt vervolgens een milder product proberen, het product opwarmen in je handen of afkoelen in de koelkast.

- In plaats van tegen je kind te zeggen: ‘Doe je kleren aan’ of ‘Het is tijd om je in te smeren,’ kan je ook vragen: ‘Wil je eerst je sokken of je hemd aandoen?’ of ‘Zullen we eerst je arm of je been insmeren?’ Op deze manier is er geen ruimte voor discussie, de crème gaan aangebracht worden, maar het voelt voor je kind meer alsof hij/zij controle heeft over de situatie.

- Probeer wat crème te verdelen over kleine, gesteriliseerde potjes die je kindje vervolgens kan versieren met stickers. Laat ze zelf kiezen welk potje ze willen gebruiken, of vernoem de crème naar een van de favoriete tekenfilmpersonages van je kindje.

- Onthoud: slechts 7% van communicatie is verbaal, en communicatie gaat twee kanten op. Denk goed na over je toon en je lichaamstaal – je kindje voelt het aan als je gestresst bent.

Maak je huis eczeem-proof

Je hebt waarschijnlijk al een aantal aanpassingen gedaan in en om je huis, om de meest belangrijke eczeem-triggers te verminderen of zelfs verwijderen, maar hier is een korte checklist:

- Verwijder zo veel mogelijk allergie- en eczeem verergerend stof uit je huis door te stoffen met een vochtige doek en door een HEPA filter te gebruiken in je stofzuiger. Doe knuffels en ander zacht speelgoed elke week in de was.

- Gebruik katoenen lakens en anti-allergene hoezen voor je beddengoed.

- Een luchtbevochtiger op de slaapkamer van je kindje kan droogheid en hitte tegen gaan.

- Gebruik mild wasmiddel en spoel kleding goed uit.

- Synthetische schoonmaakproducten kunnen een trigger zijn voor de huidproblemen van je kindje – maak je eigen schoonmaakmiddelen om de hoeveelheid chemicaliën in je huis te verminderen.

Buitenshuis

Het is redelijk makkelijk om triggers in je huis te verminderen, maar buitenshuis heb je hier vaak veel minder controle over. Dit zijn de dingen die je wel kunt doen:

- Zomer en hooikoortsseizoen

Eczeem kan enorm opspelen in de zomer en tijdens het hooikoortsseizoen, maar de toename aan zonlicht kan (in de juiste mate) de huid juist ondersteunen bij het genezingsproces. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in gebieden wonen met minder daglicht per dag, vaker last hebben van eczeem en overgevoeligheid. Neem je kindje dus lekker mee naar buiten voor de broodnodige vitamine D! Als je kindje vooral last heeft van eczeem in het hooikoortsseizoen, probeer dan de hoeveelheid allergenen die je kindje inademt te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met producten die je aan de binnenkant van de neusgaten smeert om een gedeelte van de pollen op te vangen.

Kleed je kindje in lichte, natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen en bamboe om ze koel en droog te houden. Bamboe is extra geschikt omdat het antibacteriële eigenschappen heeft – perfect voor de eczeemgevoelige huid.

- In de auto

Een paar uur in een autozitje kan erg warm en zweterig zijn voor je kleintje: het ideale recept voor een eczeemuitbraak! Kleed je kindje aan voor de autorit, niet voor de bestemming, in de eerdergenoemde materialen. Gebruik zonneschermen in de auto en neem regelmatig pauze om af te koelen en wat te drinken.

- Zwemmen

Het chloor in zwembaden maakt eczeem doorgaans erger, maar kan soms een positief effect hebben omdat het bepaalde bacteriën op de huid doodt. Als je kindje niet goed reageert op chloor, ga dan op zoek naar een zoutwaterbad of een zwembad met een ozonfilter. Mocht dit niet beschikbaar zijn in jouw omgeving, probeer dan een barrière te creëren tussen je kindje en het chloor d.m.v. bijvoorbeeld een dikke laag crème of een wetsuit.

Spoel na het zwemmen het chloor goed af onder de douche en gebruik vochtinbrengende producten, zoals een voedende douchegel of bodylotion. Als je kindje last krijgt van jeuk, probeer de handjes dan bezig te houden met iets lekkers en zorg dat hij of zij goed drinkt.

- Voeding

Let goed op de voeding van je kindje – gezonde voeding helpt de huid en het immuunsysteem te ondersteunen. Mocht je nog borstvoeding geven, hou dan in gedachten dat jouw voedingspatroon ook invloed heeft op de gezondheid van je kindje.

Kleurrijk fruit & groente – vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten die helpen de beschadigde huid te herstellen en de huid sterker en gezonder maken.

Volkoren granen – probeer af te wisselen: quinoa-, haver- of boekweitpannenkoeken als ontbijt, maispasta als lunch en zilvervliesrijst bij het avondeten. Deze glutenvrije granen zitten bomvol B-vitamines, die huidherstel stimuleren.

Vette vis zoals zalm, makreel, sardientjes en forel is rijk in ontstekingsremmende omega-3 vetzuren die de huid hydrateren van binnenin, en jeuk tegengaan.

Biolgische yoghurt – vol met probiotica oftewel ‘goede bacteriën’ die de spijsvertering ondersteunen en het immuunsysteem reguleren.

Voedsel rijk aan quercetine – dit plantaardige bestanddeel helpt tegen jeuk omdat het van nature ontstekingsremmend werkt. Quercetine is te vinden in o.a. appels, rode uien, blauwe druiven, frambozen, cranberries & blauwe bessen.

Water
– als je het lastig vindt om je kinderen genoeg water te laten drinken, denk er dan aan dat waterrijk voedsel ook telt: geef je kindje volop ijsbergsla, komkommer, watermeloen en tomaten.

Een paar minuten voor jezelf

Eczeem is een aandoening die het leven van je kindje een stuk moeilijker kan maken, en dat geldt ook voor de rest van de familie. Uit onderzoek is gebleken dat moeders van kinderen met gemiddeld tot ernstig eczeem net zo veel stress ervaren als moeders van kinderen met serieuze ontwikkelings- en lichamelijke problemen.

Het is normaal om je af en toe schuldig, boos of gefrustreerd te voelen. Je bent niet alleen! Zorg dat je terecht kunt bij mensen die de aandoening van je kindje serieus nemen. Zijn er andere ouders op de school van je kind die vergelijkbare problemen hebben? Misschien kan je een keer afspreken voor een kopje koffie, om advies te delen of om gewoon wat stoom af te blazen. Online discussies kunnen ook nuttig zijn. Maak actief tijd voor ontspanning, wat dat voor jou ook maar mag zijn: yoga, meditatie, naar muziek luisteren of simpelweg je favoriete serie kijken als de kids op bed liggen.

Als je het moeilijk hebt, haal dan even diep adem en focus op het hier en nu. Samen knuffelen op de bank is vaak het beste medicijn – door het knuffelen komt het immuun-stimulerende hormoon oxytocine vrij, en wordt de productie van het stresshormoon cortisol onderdrukt.

Het goede nieuws is dat je met de simpele tips in dit artikel de gezondheid en blijheid van je kindje en de rest van de familie kunt verbeteren. You’ve got this!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd