De zomer in met huidallergieën
Hoewel de laatste dagen niet bepaald overwegend zonnig zijn geweest, is de zomer van start gegaan. Voor sommigen betekent dit een opluchting, want soms wil de zon nog wel eens helpen tegen symptomen van een huidaandoening, maar dat is lang niet altijd het geval. Los van het feit dat je waarschijnlijk minder kleding draagt en jij je misschien ongemakkelijk voelt dat jouw huidallergie meer zichtbaar is. Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan?
Zoals gezegd zijn sommigen van ons extra blij met de zomer. De zon lijkt ervoor te zorgen dat ons afweersysteem (die vaak overmatig actief bij huidaandoeningen of huidallergieën) wat wordt geremd. Dat is ook de reden waarom lichttherapie voor mensen met eczeem bijvoorbeeld, vaak een positief effect heeft. Maar dat is ten eerste afhankelijk van hoe er met de zon wordt omgegaan en ten tweede is dit in de zomer lang niet voor iedereen het geval.
Huidallergie en de zon
Laten we beginnen met het eerste punt. Of de zomer een positief effect kan hebben op jouw huidaandoening of huidallergie heeft deels te maken hoe je met die zon omgaat. Met andere woorden, ben je wel op een veilige manier aan het zonnebaden? Je moet bijvoorbeeld oppassen dat de huid niet verbrand. En verbranden gaat sneller dan je denkt! De meeste mensen beginnen in de zomer al te verbranden na 15 minuten onbeschermd in de zon. Vergeet daarbij niet, dat op een bewolkte dag de kracht van de UV stralen nog steeds aanwezig is. Verbranden zorgt er niet alleen voor dat de kans op huidkanker aanzienlijk wordt vergroot, maar kan ook huidaandoeningen, zoals psoriasis, verergeren. Voor sommige huidaandoeningen wordt antibiotica voorgeschreven, die de huidgevoeligheid nog eens vergroten.
Köbner fenomeen
Er ligt nog een ander risico op de loer. Elke kleine huidbeschadiging (en een verbrande huid is een huidbeschadiging) kan leiden tot het zogenoemde Köbner fenomeen. Het Köbner fenomeen kenmerkt zich, doordat er een huidziekte ontstaat of zich uitbreidt naar plaatsen waar de huid een of ander trauma heeft ondergaan. Pas dus goed op met de zon. Dus we raden je aan je goed en regelmatig in te smeren met een zonnebrand en veelvuldige blootstelling aan direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden.
Huidallergie en warmte
Punt twee is dat het zeker niet voor iedereen geldt dat de zon een positief effect heeft op de huid, en specifiek de huidaandoening of huidallergie. Dit lijkt niet zozeer te maken te hebben met de zon, maar meer met de warmte die daarmee gepaard gaat. En die warmte kan juist zorgen voor extreem veel klachten. Door de warmte ga je transpireren en dit zorgt voor extra irritatie van de huid bij bijvoorbeeld eczeem. Maar ook mensen die last hebben van inverse psoriasis (psoriasis in de lichaamsplooien zoals oksels, liezen en knieholtes) kunnen juist extra klachten ondervinden door het transpireren. Voorkom dat je oververhit raakt, spring regelmatig onder een koele douche, zorg dat je voldoende water drinkt, kleed je luchtig met zachte stoffen zoals linnen of katoen en zorg dat jouw kleding schoon en droog is.
Huidverzorging bij huidallergieën
Om jouw huid in optimale conditie te houden is het belangrijk dat je de huid de juiste voedingsstoffen geeft. Vitaminen en mineralen die de huid nodig heeft om de vochtbalans stabiel te houden en de huid vanbinnen uit gezond te maken. De natuurlijke ingrediënten in onze Bioskin producten, zoals bijvoorbeeld Lavendel, Calendula of Kamille, helpen niet alleen de huid te hydrateren, maar werken ook nog eens anti-bacterieel en ontstekingsremmend. Onze Bioskin DermaSpray Intensive bijvoorbeeld, werkt ook nog eens heerlijk verkoelend.
Emotionele stress
We begrijpen dat het ongemakkelijk kan zijn om jouw huid te laten zien wanneer je last hebt van een huidaandoening. Wanneer je jouw huid zo optimaal mogelijk in gezondheid kunt brengen, verminder je ook de symptomen en zijn ze minder zichtbaar. Ook kun je op dagen dat jouw huid meer geïrriteerd is, kleding kiezen die iets meer verhullend is en toch luchtig. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen.
Daarnaast, veel mensen zijn onwetend en hebben daarom een oordeel zonder dat ze iets afweten van jouw aandoening of allergie. Educatie is wat ons betreft fundamenteel, dus leg mensen uit wat jouw huidaandoening of huidallergie inhoudt. Zo zorgen we met zijn allen voor meer begrip. En weet, je bent niet alleen!
Merk je dat je mentaal erg lijdt onder jouw klachten, dan is het raadzaam eens met een professional te praten. Iemand die jouw handvatten kan geven om op een andere manier met jouw klachten om te gaan. Vraag ernaar bij jouw huisarts.