Wintertips voor je droge huid

Er zijn miljoenen mensen wereldwijd die last hebben van een droge huid, en ontelbaar veel mogelijke oorzaken: van zwemmen, tot regelmatig reizen per vliegtuig, werken met chemicaliën of simpelweg het klimaat waarin ze wonen.

We weten allemaal dat Nederland niet de meest tropische plek op aarde is, en in de wintermaanden merk je wellicht dat je huid sneller uitdroogt. Voor de mensen onder ons met eczeem of psoriasis kan dit betekenen dat hun aandoening erger wordt of vaker opspeelt – evenals de jeuk, huidschilfers en soms zelfs pijn die de winterkou met zich mee kan brengen.

De voornaamste reden dat je huid sneller uitdroogt in de winter, is het feit dat de koude lucht buiten minder vocht bevat, en sterk in contrast staat met de warme lucht van de centrale verwarming binnen. Hierdoor verliest de huid meer vocht dan normaal. Je (extra) droge huid kan ook veroorzaakt worden door het dragen van te veel lagen (synthetische) kleding, te heet in bad gaan of douchen en te veel warme dekens op je bed hebben – allemaal dingen die we in de zomer minder of niet zouden doen.

Dit zijn onze top tips om je huid verzorgd en gehydrateerd te houden deze winter!

1. Meer moisturiser!

Het is natuurlijk altijd super belangrijk om hydraterende producten te gebruiken als je last hebt van een droge huid, maar in de winter kan het zijn dat je gebruikelijke moisturiser ineens een beetje te kort schiet. Gebruik in dit geval een rijkere crème dan in de zomer, of breng je moisturiser meerdere keren per dag aan – of beiden! Sla je huidverzorging zeker niet over voordat je naar bed gaat – op die manier heeft je huid de hele nacht om het product in zich op te nemen. Zorg dat je altijd moisturiser binnen handbereik hebt, bijvoorbeeld in je auto, in je bureau op het werk en natuurlijk in je handtas.

2. Hydrateer van binnenuit

Wederom een hele logische tip, maar een die toch lastig blijkt voor veel mensen. Herinner jezelf eraan om genoeg water te drinken door je fles of glas in het zicht te plaatsen – op je bureau, op de keukentafel, in je auto, enzovoorts! Er zijn ook apps en fitness trackers die je middels notificaties herinneren als het weer tijd is om een glas water te nemen.

3. Eet voldoende gezonde vetten

Vetten zijn calorierijk, maar dat betekent absoluut niet dat je voor een gezond eetpatroon vetten moet vermijden! Bronnen van gezonde vetten zoals avocado’s, noten, zaden en vette vis bevatten essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3 en omega-6, die ervoor zorgen dat de huid makkelijker vocht vasthoudt. Voeg gedurende de dag her en der gezonde vetten toe aan je maaltijden: bijvoorbeeld lijnzaad en hennepzaad aan je havermout, avocado aan je lunchsalade en cashewnoten aan je wokgerecht.

4. Hou het kort onder de douchen

De Amerikaanse Academie voor Dermatologie raadt aan dat mensen met een droge huid maximaal 5-10 minuten douchen of baden. Dit is omdat (heet) water de natuurlijke oliën in de huid weg kan wassen, waardoor deze droger wordt en zijn beschermende laagje moet missen. Je huid kan tijdens het douchen ook blootgesteld worden aan een scala aan chemicaliën, van je douchegel tot stoffen in het kraanwater, die de huid kunnen irriteren.

Als je een fanatieke sporter bent, ben je misschien geneigd om wel twee keer per dag te douchen, maar als je last hebt van een droge huid kan je dit beter niet doen – maximaal één keer per dag.

5. Verzorg je huid direct na het douchen

Als je net uit de douche komt, is je huid het meest gedehydrateerd – zelfs als het douchewater er nog vanaf drupt. Dit omdat de natuurlijke vetten in de huid zojuist zijn afgewassen en weggespoeld. Op dit punt kan je jezelf het beste zachtjes droogdeppen in plaats van grof droogwrijven, en breng vervolgens een goede moisturiser aan om de huid weer te verzorgen en verzachten.

6. Bescherm jezelf tegen de kou

Als je woont in een gebied waar het ‘s winters erg koud wordt, of als je regelmatige langere periodes buiten doorbrengt (bijvoorbeeld door je werk), pak jezelf dan goed in en probeer zo min mogelijk huid bloot te laten. Probeer wel vooral natuurlijke stoffen te dragen zoals katoen en zijde, omdat deze de huid alsnog laten ademen en minder irritatie veroorzaken. Wol is natuurlijk, maar voelt voor veel mensen kriebelig aan en kan zelfs een allergische reactie veroorzaken, dus ben hier voorzichtig mee. Denk ook aan de producten die je gebruikt als je je kleren wast – gebruik een natuurlijk wasmiddel vrij van parfum of agressieve chemische middelen.

7. Luchtvochtigheid

Als je denkt dat de luchtvochtigheid in je huis wat aan de lage kant is, probeer dan eens een luchtbevochtiger. Er zijn tegenwoordig allerlei mooie ontwerpen te bestellen op internet, maar een ouderwets bakje water op de verwarming kan ook effectief zijn.

Als je huid een beetje extra hulp nodig heeft deze winter, probeer dan onze Bioskin producten. Deze producten bieden diepe hydratatie maar zijn ook ontzettend zacht voor de huid, waardoor ze zelfs geschikt zijn voor mensen met eczeem, psoriasis of dermatitis.

Ons unieke 2 Stappen Therapie-Systeem, bestaande uit onze DermaSpray en Zeoderm, geeft de beste resultaten. De DermaSpray dringt diep door in de huid en hydrateert direct, waardoor de huid tot rust komt. De spray zit bomvol vitaminen en mineralen, die de huid op termijn sterker en gezonder maken. Onze Zeoderm is een rijke crème die de huidbarrière versterkt en opnieuw in balans brengt. Breng voor de beste resultaten eerst de DermaSpray aan, en gebruik de Zeoderm vervolgens voor een extra beschermend laagje op de huid.

We hebben ook een Bioskin-lijn voor kinderen, genaamd Bioskin Junior. Daar kun je hier meer over lezen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd