Verzorg de droge huid van je kindje deze winter

Als jouw kleintje last heeft van eczeem of een zeer droge huid, kan de winter een lastige periode zijn. De koude lucht buiten en de warme, droge lucht van de centrale verwarming of open haard binnen, kunnen het moeilijk maken om de huid van je kindje zacht, soepel en gehydrateerd te houden. Hierdoor kan eczeem makkelijk opspelen, en kan jeuk en irritatie tot vervelende, kapotte en pijnlijke plekken leiden. Daarom hebben we onze top tips opgesteld, om jouw kindje comfortabel en gezond de winter door te krijgen!

1. Laagjes, laagjes, laagjes!

Het behouden van een constante lichaamstemperatuur is belangrijk om huidproblemen onder controle te houden. Omdat kinderen kleinere lichaampjes hebben dan volwassenen, fluctueert hun temperatuur sneller. Zorg dus dat je kindje het niet te warm of te koud heeft door ze in laagjes aan te kleden, en luister naar je kind als ze aangeven dat ze zich niet prettig voelen. Je bent wellicht geneigd om altijd maar de warmste winterjas uit de kast te trekken, maar te warm kan net zo slecht zijn als te koud. Hoe sneller je kind (zelf) kan schakelen, hoe beter.

2. Kies natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zoals katoen en linnen zijn doorgaans fijner voor mensen met huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Deze materialen ademen veel meer dan synthetische stoffen zoals polyester, waardoor zweet makkelijker weg kan en er minder huidirritatie ontstaat. Wol is ook een natuurlijk materiaal, maar dit kan voor je kindje vrij kriebelig aanvoelen, en het is daardoor wellicht beter om wol geheel te vermijden.

3. Badderen

Badderen op zich kan al een hele uitdaging zijn, maar als je kindje last heeft van een droge huid kan baden of douchen zelfs vervelend of pijnlijk zijn. Gelukkig doe je je kleintje in dit geval een plezier door het badderen kort te houden of zelfs af en toe over te slaan. Als het wel echt tijd is om je kind in bad te doen, gebruik dan lauwwarm water in plaats van heet water. Zorg ook dat je al tijdens het wassen producten gebruikt die vocht vasthouden in de huid, of deze op z’n minst niet uitdrogen. Gebruik bijvoorbeeld onze Bioskin Junior Bath Milk of Face & Body Wash, speciaal ontwikkeld voor de zeer droge huid.

4. Blijf de irritatie voor

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus zorg ervoor dat de huid van je kindje in de optimale conditie is door al voor de kou losbarst dagelijks een milde maar effectieve moisturiser te gebruiken. Onze Daily Nourishing Spray is hier een perfect voorbeeld van. Breng deze lichte spray een paar keer per dag aan om de huid te versterken. Vermijd producten die sterk geparfumeerd zijn en hou het zo natuurlijk mogelijk.

5. Hydrateer van binnenuit

Hydratatie betekent niet alleen smeren smeren smeren, maar werkt ook van binnenuit. Zorg er dus voor dat je kind voldoende water drinkt gedurende de dag – vooral als ze in de winter veel tijd binnen doorbrengen met de verwarming aan. Maak het drinken van water aantrekkelijker voor je kind door ze hun eigen speciale waterfles te geven, of voeg wat fruit toe om het water een gezond maar lekker smaakje te geven.

6. Zet de verwarming niet te hoog

Als het buiten vriest en er een gure wind staat, kan het verleidelijk zijn om de verwarming nog maar eens een standje hoger te zetten. Maar pas op – te warme lucht kan net zoals te koude lucht leiden tot een droge en zelfs gebarsten huid. Als het zo ver komt, gebruik dan onze Outbreak Rescue Cream om de huidbarrière te herstellen - maar voorkomen is natuurlijk altijd beter!

7. Luchtvochtigheid

Als je denkt dat de luchtvochtigheid in je huis wat aan de lage kant is, probeer dan eens een luchtbevochtiger. Er zijn tegenwoordig allerlei mooie ontwerpen te bestellen op internet, maar een ouderwets bakje water op de verwarming kan ook effectief zijn.

Hopelijk helpen deze tips je kindje de winter door, zonder jeuk en irritatie!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd