Voedselallergieën en de huid

We leven gelukkig in een wereld waarin steeds meer rekening wordt gehouden met voedselallergieën. In de schappen van de supermarkt is plaats gemaakt voor een glutenvrije afdeling en er is een overvloed aan zuivelvrije melkvarianten en andere "zuivelproducten". Dit betekent dat het leven met een voedselallergie steeds beter beheersbaar wordt.

Voedselallergieën vs voedselintoleranties

Het kan belangrijk zijn om eerst te bespreken hoe een voedselallergie verschilt van een voedselintolerantie. We kunnen een voedselallergie herkennen wanneer je immuunsysteem begint op te spelen op het moment dat je voedsel eet waarvoor je allergisch bent. Dit betekent dat symptomen van uitslag tot anafylactische shock als allergische reacties worden beschouwd. Van voedselallergie is sprake wanneer je lichaam een eiwit in voedsel als "gevaarlijk" identificeert, waardoor het antilichamen gaat afgeven. Soms zijn allergische reacties ook een gevolg van het feit dat je lichaam er niet in slaagt deze antilichamen ter verdediging vrij te maken.

Van voedselintolerantie is sprake wanneer je lichaam bepaalde voedingsmiddelen niet goed kan verdragen, maar er geen allergische reactie optreedt. Deze intolerantie kan verschillende oorzaken hebben; één daarvan is dat je een bepaalde stof mist om bepaalde voedingsmiddelen af te breken. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij lactose-intolerantie. Je lichaam mist de stof die ervoor zorgt dat melksuiker (lactose) in het lichaam kan worden afgebroken.

Symptomen van voedselallergieën

Elk persoon kan verschillende huidreacties ervaren op een voedselallergie. Veel voorkomende huidsymptomen veroorzaakt door voedselallergieën zijn:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Netelroos
  • Toegenomen droogte
  • Eczeem (atopische dermatitis)
  • Vochtophoping in de huid
  • Jeukende bulten
  • Kloven in de huid
  • Uitslag
  • Zwelling van de lippen, gezicht, tong en keel of andere lichaamsdelen

Daarnaast kan een aantal andere ernstige symptomen optreden, zoals darmklachten, kortademigheid en hoesten of een anafylactische shock.

Wanneer de symptomen mild zijn en je bijvoorbeeld alleen last hebt van de huid met slijmvliezen, is het soms moeilijk te onderscheiden waar je klachten vandaan komen. Misschien heb je een geïrriteerde huid, jeuk en rare plekken en denk je dat je last hebt van eczeem, dan kan de onderliggende oorzaak een voedselallergie zijn.

Lees hier meer over de symptomen en oorzaken van voedselallergieën.

Voedselallergieën en eczeem

Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar wat een voedselallergie is en waarom de huid en het lichaam er zo op reageren. Er is een duidelijk verband tussen eczeem en voedselallergieën. Hoewel het is bewezen dat eczeem bij sommige patiënten kan worden verergerd door voedselallergieën, zijn er ook aanwijzingen dat eczeem soms verantwoordelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de allergieën. Volgens het onderzoek van The Lancet leek eczeem vooraf te gaan aan de ontwikkeling van en allergie, hooikoorts en astma, wat suggereert dat de eerste op de een of andere manier de laatste veroorzaakte.

(Bron: Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review, The Lancet)

Het verzorgen van de huid

Volgens Dr. Leung (National Jewish Health) kan een goede verzorging, zoals het regelmatig hydrateren van de babyhuid, toekomstig eczeem en voedselallergieën voorkomen.

Volgens dit onderzoek zorgt eczeem (waarbij de huid droog, schilferig en vaak gebarsten is) ervoor dat de beschermende eigenschappen van de huid verzwakken, waardoor ziekteverwekkers gemakkelijker kunnen binnendringen. Patiënten met eczeem missen belangrijke eiwitten in de buitenste laag van de huid, waardoor de beschermlaag van de huid faalt. Dit veroorzaakt jeuk en scheurtjes in de huid.

(Bron: Cracks in the Skin of Eczema Patients Promote Allergic Diseases- National Jewish Health)

Krabben aan een droge, jeukende huid kan de huid verder beschadigen en het immuunsysteem activeren. Ziekteverwekkers, zoals voedseldeeltjes, die via kloven in de huid terechtkomen, kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Bij Salcura geloven we in preventie en de kracht van het herstellen van je huid van binnenuit. Onze holistische benadering houdt in dat wij je huid van jongs af aan de juiste voedingsstoffen geven om de huidbarrière op te bouwen en te versterken. Onze Bioskin Junior Nourishing Spray doet dit precies! Gebruik het in combinatie met de Bioskin Junior Rescue Cream voor het beste resultaat. Onze Bioskin Junior lijn is geschikt voor de kwetsbare, allergische en eczeemgevoelige huid.

Voor de volwassen huid adviseren wij onze bestsellers Bioskin DermaSpray in combinatie met de Bioskin Zeoderm. Zorg ervoor dat je je huid goed hydrateert zodat je eventuele huidklachten zoveel mogelijk beperkt.

Denk je dat je last hebt van een voedselallergie? Of heb je klachten die maar niet weg lijken te gaan terwijl je alles al geprobeerd hebt? Dan kan het verstandig zijn om naar de huisarts te gaan en een allergietest aan te vragen. 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd