Top tips voor lente-allergieën

Het ziet er naar uit dat de grijze, saaie periode na Kerstmis eindelijk voorbij is! Nu is het tijd voor lentebloemen, barbecues in de tuin en lange wandelingen in het zonnetje. Helaas brengt de lente ook minder leuke effecten met zich mee, dankzij de hogere pollenconcentraties in de lucht. Als je last hebt van lente-allergieën, en zeker als die zich uiten in eczeem of een andere vorm van huidirritatie, kunnen in de lente vervelende of zelfs pijnlijke situaties ontstaan.

Pollen zijn kleine deeltjes die vrijkomen als bloeiende planten opengaan. Hoewel er ook planten zijn die bloeien in de winter, laten de meeste planten hun pollen los in de lente en zomer. Pollen, vaak zichtbaar als een geel poeder, zijn zo fijn en zo licht dat ze makkelijk meegenomen worden door de wind en rond blijven zweven in de lucht, met jeukende ogen, niezen, gesnotter en dus ook een jeukende huid, uitslag of zelfs eczeem tot gevolg. Hoewel eczeem niet hetzelfde is als een directe allergische reactie op pollen, wordt het wel gelinkt aan en getriggerd door seizoensgebonden allergieën.

Het lijkt nu misschien een beter idee om maar gewoon binnen te blijven, de TV aan te zetten en met een kop thee op de bank neer te ploffen. Dat is natuurlijk de beste manier om jeuk en irritatie te vermijden. Maar tijd doorbrengen in de buitenlucht brengt zo veel voordelen met zich mee, zeker in de huidige pandemie – van het opkrikken van je vitamine D-gehalte tot beweging en de frisse lucht in je longen – dat het zeker de moeite waard is om de pollen toch te trotseren.

Dit zijn onze top tips om de symptomen van jouw lente-allergieën onder controle te houden:

1. Houd pollen buiten de deur

Regelmatig luchten is een goed idee, maar als je niet thuis bent, kun je je ramen beter dicht houden. Je kunt binnen ook een airco gebruiken – deze koelt de lucht niet alleen, maar filtert deze ook. Het is ook een goed idee om je kleding wat vaker te verwisselen, bijvoorbeeld als je thuiskomt, om de hoeveelheid pollen die je mee naar binnen brengt te verminderen.

2. Voorkomen is beter dan genezen

Het is onmogelijk om te voorkomen dat pollen je lichaam binnendringen, maar er zijn wel opties om de hoeveelheid pollen die je binnen krijgt te verminderen. HayMax is daar een goed voorbeeld van – dit is een lichte balsem die je rond je neusgaten aanbrengt, waar pollen aan vast blijven plakken. Hierdoor adem je minstens 1/3 minder pollen in. Als je besluit om medicatie te nemen om je symptomen te verminderen, dan kan je beter op tijd beginnen, voordat de symptomen echt losbarsten.

3. Bescherm gevoelige gebieden

Zorg dat je zo min mogelijk pollen in je ogen, neus en mond krijgt door je gezicht zo veel mogelijk te beschermen. Je kunt buiten een zonnebril en een mondkapje dragen (dit is tegenwoordig een stuk normaler dan voorheen), en je kunt een rijke crème gebruiken om ook op je huid een extra barrière te creëren.

4. Douche ‘s avonds

Allergenen kunnen extra vervelend zijn tijdens de nacht, dus voorkom dat je snotterig wakker wordt door te douchen en je haar te wassen voor je naar bed gaat. Gebruik hydraterende doucheproducten zoals onze Bioskin Body Wash en onze Omega Rich Shampoo om je huid al tijdens het douchen te verzorgen, en gebruik na het douchen onze DermaSpray voor diepere hydratatie en om irritatie te voorkomen.

5. Verschoon je bed vaker

Net zoals de vorige tip helpt het vaker verschonen van je lakens om de hoeveelheid pollen in je bed te verminderen. Kies voor lichte, natuurlijke stoffen op je bed en ook voor je kleding – hierdoor blijft je lichaam koel, droog en comfortabel. Ademende materialen zijn het belangrijkst, want een broeierige, zweterige huid kan snel tot jeuk leiden.

Hopelijk helpen deze tips je het beste uit de lente te halen!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd