Top Tips om acne onder controle te houden tijdens de feestdagen

Er is veel om van te genieten tijdens de feestdagen - samenzijn met vrienden en familie, heerlijk eten, cadeautjes en vooral veel kerstvreugde! Maar het kan lastig zijn om met volle teugen te genieten als je een acne-gevoelige huid hebt, en altijd op je hoede bent voor een volgende uitbraak. "Maak je niet zo druk" is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom delen we onze top tips om je acne onder controle te houden, terwijl je toch van de decembermaand geniet!

1. Sla niet door met het reinigen

Wist je dat het mogelijk is om tegelijkertijd zowel een vettige als een uitgedroogde huid te hebben? Dit huidtype doet zich vaak voor bij mensen met een onzuivere huid, die vervolgens zo veel gaan reinigen en scrubben dat hun huid te veel vocht verliest. Het resultaat: de huid gaat nóg meer vetten produceren, en je krijgt nog meer verstopte poriën en onzuiverheden. Om dit te vermijden kan je het beste milde, natuurlijke producten gebruiken i.p.v. producten met heftige synthetische ingrediënten of ruwe scrubdeeltjes. Onze Antiac Daily Face Wash is een voorbeeld van een dagelijkse cleanser die puistjes voorkomt maar de huid niet uitdroogt. Ten slotte is het belangrijk om de watertemperatuur gematigd te houden tijdens het wassen of douchen, niet te warm en niet te koud, om ervoor te zorgen dat je huid soepel en gehydrateerd blijft.

2. Gebruik hydraterende producten

Het feit dat je een vettige of acne-gevoelige huid hebt, wil niet zeggen dat je geen vochtinbrengende producten hoeft te gebruiken! Hydrateer je huid na het reinigen met een lichte, natuurlijke moisturiser die je huid helpt om vocht vast te houden. Ga op zoek naar ingrediënten zoals aloe vera, jojoba-olie of koolzaadolie. Vermijd crèmes die gebruik maken van zware soorten olie die je huid kunnen verstoppen indien niet correct geformuleerd. Een voorbeeld hiervan is kokosolie, een zeer geliefde, natuurlijke en intensieve moisturiser voor veel mensen, maar indien onverdund een veel te heftig product voor de onzuivere huid.

3. Behoud een gematigd dieet

“Calorieën tellen niet in december” is het bekende gezegde en o, was het maar waar! Helaas weet je huid precies wat je binnen krijgt, en helaas zou het zomaar kunnen dat je op een van je favoriete kersttraktaties reageert en dat je acne hierdoor opspeelt. Dit verschilt voor iedereen, maar doorgaans is het een goed idee om je inname van alcohol en suiker zo veel mogelijk te beperken, maar ja... met overal chocolade en glühwein is dat makkelijker gezegd dan gedaan! Daarom zijn hier wat praktische tips om je eetpatroon toch een beetje in balans te houden:

- Drink volop water tussen zoete en/of alcoholische drankjes door
- Eet tijdens je kerstdiner vooral hoogwaardige eiwitten (zoals bijvoorbeeld kalkoen), vetten van hoge kwaliteit en groene bladgroenten (bijvoorbeeld spruitjes in een dressing van extra vergine olijfolie)
- Kies voor lichtere maaltijden tussen de grote kerstdiners door. Serveer bijvoorbeeld een verse fruitsalade als ontbijt op eerste kerstdag, of maak een soep of salade van je kliekjes, rijk aan anti-oxidanten
- Probeer je eigen, gezondere versie te maken van klassieke traktaties zoals bijvoorbeeld kerstkoekjes. Op die manier weet je precies wat erin zit, maar voelt het niet alsof je iets mist!

4. Houd stress onder controle

Kerstmis is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het vinden van geschikte cadeautjes, de voorbereidingen voor het kerstdiner en soms zelfs het samenzijn met familieleden kan ook tot heel veel stress leiden. Als je er even een minuutje tussenuit wil glippen om even op adem te komen en even te ontspannen, doe dat dan vooral! Een korte wandeling in de frisse buitenlucht helpt je hoofd leeg te maken en je stress-levels te verlagen. Sommigen van ons zijn ook geneigd om tijdens de feestdagen te stoppen met de dingen die we normaal gesproken doen om stress onder controle te houden, zoals sporten, mediteren of het bijhouden van een dagboek. Je denkt misschien dat je jezelf even een break geeft, maar wellicht doe je jezelf hier eigenlijk geen plezier mee. Neem wat tijd voor jezelf in je drukke Kerstschema voor een halfuurtje yoga in de ochtend of een meditatie-momentje in de avond.

5. Blijf consistent, als het lukt!

Net zoals met je sport- en eetpatroon, is het het beste om ook in je huidverzorgingsroutine wat regelmaat te behouden. Vind je het tof om helemaal los te gaan met uitgebreide make-up looks tijdens de feestdagen? Go for it! Maar weersta de verleiding om na een lange dag van kerstactiviteiten direct op je bed neer te ploffen - verwijder altijd je make-up voor het slapen gaan en reinig je huid grondig met producten die je huid weer in balans brengen, zoals onze Antiac-lijn. Gebruik bijvoorbeeld onze Activ Liquid Spray voor een reiniging tot diep in je poriën.

Hopelijk gaat het je met deze tips helemaal lukken om ook tijdens de feestdagen zo min mogelijk last van je acne te ondervinden!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd