Ingrediënten die wij vermijden & onze natuurlijke alternatieven

Al vanaf het begin van Salcura draait alles bij ons om natuurlijke actieve ingrediënten, met een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen om het genezingsproces van de huid te stimuleren. We geloven in het principe van homeostase, het zelfherstellend vermogen van de huid, dat afhankelijk is van de aanwezigheid van voedingsstoffen. Natuurlijk actieve ingrediënten zijn ingrediënten die actief met de huid meewerken om deze gezonder te maken. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, eucalyptus en duindoornbes.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, en onze producten ondersteunen deze door de zeer hoge concentraties van natuurlijke oliën en extracten in onze formuleringen. Dit om ervoor te zorgen dat zelfs de moeilijkste, droogste, atopische huid genoeg voedingsstoffen ter beschikking heeft om zichzelf op termijn te kunnen herstellen.

Naast deze fantastische, natuurlijke krachtpatsers, zijn er ook een aantal ingrediënten die wij absoluut vermijden. Dit omdat ze erom bekend staan de gevoelige huid te kunnen irriteren, wat op de lange termijn tot schade kan leiden. Voorbeelden zijn: hormonen, paraffine, SLS/SLES, parabenen, diethanolamine (DEA), ftalaten en synthetische geur- en kleurstoffen. Daar gaan we hier wat dieper op in:

Sodium Lauryl Sulphate (SLS – in het Nederlands: Natriumdodecylsulfaat) & Sodium Lauryl Ethyl Sulphate (SLES – in het Nederlands: Natriumlaurylethersulfaat)

SLS en SLES zijn veelgebruikte reinigingsmiddelen die ervoor zorgen dat een product schuimt. Ze worden daarom vaak gebruikt in zeep, douchegel en shampoo. SLS/SLES zijn in principe niet schadelijk voor de huid, maar het is wel algemeen bekend dat deze ingrediënten de huid sterk uit kunnen drogen. Dit kan met name een groot probleem zijn voor mensen met acne, psoriasis of een al wat droge of gevoelige huid.

Maar wat gebruiken wij dan om onze producten te laten schuimen? We maken gebruik van natuurlijke schuimmiddelen die afkomstig zijn van kokosnoot, om de huid zachtjes te reinigen, zonder deze uit te drogen. In plaats daarvan voeden en verwachten ze je droge huid.

Lanoline

Lanoline wordt al lange tijd gebruikt in veel verschillende cosmeticaproducten. Het is afkomstig van de talgklieren van schepen, die lanoline afscheiden om hun wol te beschermen. Uit onderzoek is echter gebleken dat steeds meer mensen overgevoelig of allergisch zijn voor lanoline, omdat dit ingrediënten zo vaak gebruikt wordt.

Als je al last hebt van een droge, eczeemgevoelige huid, is er een grote kans dat lanoline dit probleem verergert en je huid verder irriteert. Dat is de eerste reden dat wij nooit lanoline zullen gebruiken. Ten tweede is lanoline een dierlijk product, en al onze producten zijn 100% plantaardig (geschikt voor veganisten) en dierproefvrij/cruelty free.

Parabenen

Parabenen waren op een bepaald moment de meest gebruikte groep conserveringsmiddelen in de cosmetica-industrie. Parabenen kunnen zowel van plantaardige als van synthetische aard zijn, en hormoonverstorende effecten kunnen hebben.

Helaas is het zowel wettelijk gezien als voor het gebruiksgemak onmogelijk om crèmes en soortgelijke producten te maken zonder enige vorm van conserveringsmiddelen – deze producten zouden namelijk enorm snel beschimmelen en dat zou tot erg veel verspilling leiden. De conserveringsmiddelen die wij in onze producten gebruiken zijn echter van natuurlijke aard, en bovendien heb je maar een heel laag percentage nodig om de producten stabiel en veilig voor gebruik te houden.

Minerale oliën

Hoewel minerale oliën doorgaans natuurlijk voorkomende stoffen zijn, zijn ze wel een bijproducten van de petroleumindustrie. Gevaarlijk zouden we deze ingrediënten niet noemen, maar ze zullen de huid ook niet helpen. Dit komt omdat bijproducten van petroleum vaak bovenop de huid blijven liggen en daardoor niet diep kunnen doodringen en hydrateren. Als je al last hebt van een gevoelige huid en/of eczeem, dan kunnen minerale oliën makkelijk meer irritatie en droogheid veroorzaken.

Bij Salcura gebruiken wij plantenolie en -extracten in plaats van minerale olie, onder andere omdat deze ook vol zitten met voedingsstoffen die de huid nodig heeft. Deze ingrediënten worden al eeuwenlang gebruikt en zijn bewezen effectief voor het herstel van de huid.

Synthetische kleur- en geurstoffen

Deze stoffen zijn werkelijk overal te vinden, van huishoudproducten tot make-up en voedingswaren. Veel studies laten zien dat synthetische geur- en kleurstoffen allergische reacties en huidirritaties kunnen veroorzaken, afhankelijk van de concentratie in de producten.

Wij gebruiken helemaal geen synthetische ingrediënten bij Salcura, en dit geldt dus ook voor kleur- en geurstoffen. De heerlijke, milde geur die jouw Salcura producten hebben, zijn afkomstig van de essentiële oliën die er in eerste instantie in zitten om jouw huid te verzorgen. Je ervaart dus echt de geur van de planten die in het product verwerkt zitten. Dit geldt ook voor de kleur. Is je wel eens opgevallen dat je product wat verandert qua geur of kleur? Geen paniek, dat is heel normaal! Door de hoge hoeveelheid natuurlijke ingrediënten en lage hoeveelheid conserveringsmiddelen kan het zijn dat het product ietwat verandert, maar dit heeft geen gevolgen voor de houdbaarheid of effectiviteit van het product.

Hopelijk vond je dit interessant om te lezen – mocht je nog vragen hebben over onze producten en ingrediënten, stel deze dan vooral via email, Facebook of Instagram!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd