Summer Skin Positivity met Emily Bowen

We zijn het er allemaal wel over eens dat de zomer heerlijk is! De zon voelt eindelijk warm aan, de bloemen staan in volle bloei en de dagen zijn heerlijk lang. Helaas, wanneer onze huid niet als 'normaal' wordt beschouwd, is de zomer niet alleen rozengeur en maneschijn. Wanneer je last hebt van eczeem kan de zomer veel uitdagingen met zich meebrengen. Je kunt je huid ondersteunen met fijne producten, maar hoe ga je om met de emotionele uitdagingen waar niet vaak over wordt gesproken? Emily van @emilybowenslife is een body positivity ambassadeur en heeft met ons gedeeld hoe ze de zomer ingaat met eczeem.

1. Vertel eens over jezelf en je skin journey?

Mijn naam is Emily, ik ben 26 jaar oud

en woon in Hampshire. Ik werk voor een IT- en business consulting bedrijf binnen Marketing Operations en ik heb ook een Instagram account waar ik mijn leven deel en in het bijzonder mijn voortdurende reis met mijn eczeem. Ik heb altijd een droge, gevoelige en eczeem-gevoelige huid gehad, maar sinds mijn 20e heb ik altijd gekampt met ernstig eczeem. In april 2020 ging mijn huid achteruit en kreeg ik de ergste uitbraak tot nu toe, een periode van anderhalf jaar aan fysiek en mentaal trauma. Ik zat van top tot teen onder het eczeem, ik kon mijn ogen en mond nauwelijks openen, ik kon me nauwelijks bewegen en voelde me compleet oncomfortabel. Ik sliep niet, had moeite om het positieve in te zien en voelde me erg eenzaam in de wereld van eczeem.
Maar met de steun van mijn familie, vrienden, de online eczeem community, dermatologen, geweldige merken en producten begon ik te genezen en zowel mijn fysieke als mentale gezondheid werden beter. Twee jaar na die uitbraak heb ik er een heleboel vrienden bij gekregen die in dezelfde situatie zitten als ik, ik kreeg kansen om te werken met de merken en producten die me hebben geholpen en het beste van alles, het heeft me zelfliefde gebracht.

2. Kun je ons vertellen over de ergste uitbraak die je hebt gehad en hoe je je voelde?

Mijn meest recente uitbraak duurde anderhalf jaar. Bovenop alle voor de hand liggende fysieke pijn die het veroorzaakte, wil ik de mentale worstelingen aankaarten die het heeft veroorzaakt. Ten eerste voelde ik me er erg alleen door, ik kende eigenlijk niemand anders met eczeem dat zo erg was als het mijne. Ik vond mezelf niet mooi op dat moment – ik keek niet graag in de spiegel, ik voelde me niet mezelf en ik bleef me afvragen 'waarom ik'? Als ik nu op dit alles terugkijk, maakt het me zo verdrietig als ik terug denk aan hoe ik me toen voelde, zowel die fysieke pijn van de eczeem als het mentale effect wat ik had.
 

3. Hoe kun je jezelf beter laten voelen over je huid, zelfs in dagen dat je je het meest down voelt?

Ik denk dat als je een huidaandoening hebt, het belangrijkste is om een ondersteunende omgeving te hebben. Zoek mensen op die je kunt vertrouwen, die er onvoorwaardelijk voor je zijn en met wie je open kunt praten. Toen ik mijn uitbraak had, had ik altijd het gevoel dat op dagen dat ik slechts 20% van mezelf kon geven, dat mijn vriend, familie en beste vrienden me altijd de andere 80% gaven die ik nodig had. Het is ook zo belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent (ik had gewild dat ik dat naar iedereen van de daken kon schreeuwen die dit doormaakt), er zijn zoveel andere mensen met huidaandoeningen die zich hetzelfde voelen als jij, en het is zo gemakkelijk om je alleen te voelen in je kleine kring van mensen. Het hebben van mijn Instagram en het spreken met gelijkgestemde mensen die hetzelfde doormaken, geeft me een beter gevoel, en ik vind het geweldig om met hen te praten over hun tips en aanbevelingen, dus ik zou dat zeker aanbevelen. Een ander ding dat ik graag doe is 'eczeemvriendelijke' activiteiten, of dat nu knutselen, filmavond, bakken, een boek lezen of een lange wandeling maken is - eigenlijk alles waar ik zin in heb. Dit neemt onmiddellijk mijn gedachten weg van mijn uitbraak.

4. Wil je ons vertellen over de positieve dingen die zijn voortgekomen uit je eczeem?

Wat zo grappig is, is dat ik een paar jaar geleden moeite zou hebben gehad om iets positiefs te zeggen over het lijden aan eczeem, maar eerlijk gezegd heeft het doormaken van mijn laatste uitbraak tot zoveel positieve resultaten geleid. Sommige van mijn beste vrienden zijn mensen die ik heb ontmoet omdat ik eczeem had, en ik ben zo dankbaar dat onze paden elkaar kruisten. Ik heb een hernieuwde zelfliefde voor mezelf en mijn huid, dus ik zorg er nu voor dat ik regelmatig me-time inplan. Ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren en nu zie ik mijn imperfecties als een manier waarop mijn lichaam me vertelt dat ik wat rustiger aan moet doen, mezelf op de eerste plaats moet zetten of dat iets moet worden aangepast. Ik heb een nieuwe interesse gevonden, namelijk me verdiepen in welke producten werken voor mijn huidtype en om nieuwe verzorgingsproducten te proberen (zorg ervoor dat je altijd eerst een huidtest doet)! Om het samen te vatten met mijn favoriete quote: "Om te houden van wie je bent, kun je de ervaringen die jou hebben gevormd niet haten."

5. Hoe voel je je over je huid nu de zomer officieel begonnen is, en hoe blijf je body positive?

De gedachte aan de hitte beangstigde me voorheen, de laatste twee jaar bleef ik binnen, ging ik niet de zon in en droeg ik kleren met lange mouwen om mezelf te beschermen en om mijn eczeem te bedekken. In de afgelopen twee jaar heb ik echter geleerd dat je van de huid moet houden, of deze nu geïrriteerd is of niet. Ik ga binnenkort op mijn eerste zomervakantie in twee jaar en hoe zenuwachtig ik ook ben, ik heb weer zin om ervan te genieten! Ik ga ervoor zorgen dat ik al mijn favoriete producten bij me heb, dat ik elke dag SPF draag en zal er ook voor zorgen dat ik plezier heb en mijn lichaam omarm. Ik beloof je nu, dat niemand je eczeem zal opmerken behalve jij, en waarom zou je dat in de weg laten staan om te genieten, het leven is te kort!

6. Je go to zomertips?

 • Zorg ervoor dat je niet oververhit raakt, want dat kan je eczeem verergeren en warmte-uitslag veroorzaken.
 • Draag kleding die je lichaam laat ademen zoals katoen, linnen en jersey.
 • Draag SPF – zorg ervoor dat je huid beschermd is tegen de zon.
 • Als je het 's nachts te warm krijgt, zet dan een ventilator op je kamer, haal het dekbed eruit en gebruik alleen het laken. Je kunt je kussen zelfs 15 minuten voor het slapen gaan in de vriezer leggen, om ervoor te zorgen dat het extra koel is.
 • Als ik 's nachts erg veel jeuk heb, slaap ik met katoenen handschoenen om schade aan mijn huid te voorkomen. Zo blijft mijn huid beter intact, maar kunnen mijn handen nog steeds ademen.
 • Blijf gehydrateerd – het is zo belangrijk veel water te drinken!


7. Je must haves om de zomer te overleven?

 • Salcura Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser is het beste na een douche of na een dag aan het zwembad. Je wrijft het gemakkelijk in je huid en het irriteert en brandt helemaal niet!
 • Salcura Bioskin Dermaspray Intensive is mijn favoriete Salcura product. Het is zo verfrissend en gemakkelijk aan te brengen. Je kunt het over je hele huid sprayen voor een snelle hydratatie en je hoeft het niet eens in te wrijven. Ik draag het kleinere formaat altijd bij me in mijn tas en in mijn zwembadtas om aan te brengen wanneer mijn huid droog of jeukend aanvoelt en het zou je ook kunnen helpen om af te koelen.
 • Salcura Bioskin Dermaserum is zo'n goed product voor gevoelige gezichten. Ik breng dit graag aan na een douche of gelijk in de ochtend. Het is echt licht en gemakkelijk aan te brengen op de huid en irriteert helemaal niet, zelfs niet wanneer je het rond je ogen gebruikt. Het is ook gevuld met zoveel goede ingrediënten, net zoals alle andere Salcura producten.
 • Qua SPF ben ik dol op de Avène factor 50 zonnebrandcrème voor de droge en gevoelige huid, en voor mijn gezicht de La Roche Posay factor 30 zonnebrandcrème.
 • Ik heb altijd een draagbaar ventilatortje op batterijen bij me, wat geweldig is voor die warme dagen wanneer je onderweg bent. Ik zorg er altijd voor dat ik gehydrateerd ben en neem water mee.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd