Overwin de hindernissen van Psoriasis met Jude Duncan

Deze zomer hebben we allerlei huidtypes gevierd met behulp van een aantal geweldige strijders voor skin- en body positivity. Onze laatste summer skin positivity gast is de lieftallige Jude van @judeavrilduncan - klaar om Psoriasis Awareness Month af te trappen.

Helaas is psoriasis niet iets dat we kunnen verbergen of bedekken, het is zichtbaar en merkbaar als iemand naar je kijkt. Dit kan moeilijk zijn om mee om te gaan en over te praten. Maar bij Salcura schrikken we er niet voor terug om over onze huid te praten en Jude ook niet! Daarom wilden we deze psoriasismaand aangrijpen om mensen bewust te maken van de aandoening en steun te betuigen aan degenen die ermee te maken hebben. In deze speciale psoriasis blog vertelt Jude ons hoe ze heeft geleerd haar huid te begrijpen en te ondersteunen.

 

Vertel ons eens over jou en je huidreis?
Hallo! Ik ben Jude, ik ben 29 en ik woon in Glasgow, Schotland. De aandoening die ik heb is psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte die op de huid verschijnt. Bij de meeste mensen vernieuwt de huid zich om de 4 tot 6 weken, terwijl bij mij de huid zich om de 4 tot 6 dagen vernieuwt, wat de rode, schilferige en geïrriteerde plekken veroorzaakt.

Ik was 20 jaar oud en was net begonnen aan mijn derde jaar aan de universiteit toen ik boven mijn linker wenkbrauw een klein rood plekje zag groeien. Ik wist niet zeker wat het was en ging na een paar weken naar de dokter toen het niet wegging. Ik heb altijd al verschillende huidproblemen gehad, van acne voor volwassenen tot gordelroos, en veel uitslag en reacties. Mijn dokter dacht dat het gewoon weer een reactie was en dat het met wat crème wel snel over zou gaan. Ik ging weg en begon de crème te gebruiken zonder effect. Na een paar maanden besloot ik terug te gaan naar de dokter omdat mijn plek groter werd en toen kreeg ik te horen dat ik psoriasis had. Ik kreeg een andere crème en zei dat ik dat moest proberen. Ook dit hielp niet en ik gaf de hoop op dat het ooit weg zou gaan.

In november 2014, bijna een jaar na mijn eerste diagnose, haalde mijn ouder me over om opnieuw naar de dokter te gaan om hulp te zoeken voor mijn psoriasis en depressie. Ik ben toen doorverwezen naar een dermatoloog om verdere behandeling voor psoriasis te krijgen. Eind 2018 werd ik ook gediagnosticeerd met psoriatische artritis.

Kun je ons een moment vertellen dat je huid echt slecht was en hoe je je voelde?
In het begin maakte ik me niet eens zo druk om de aandoening, ook al zat het op mijn gezicht. In de aanloop naar Kerstmis 2013 werd ik echter aangesproken door iemand die, toen ik achter een toonbank in een retail winkel aan het werk was, zei dat ze dacht dat 'mensen mooi moesten zijn om hier te werken'. Ik was kapot van deze opmerking en het tastte mijn zelfvertrouwen diep aan. Ik werd erg onzeker over mijn psoriasis. Ik was bang dat iedereen naar me keek en me veroordeelde.

Het voelde me erg eenzam, ik had het gevoel dat niemand begreep wat ik doormaakte. Ik was zwaar depressief en vol angst. Mijn huid was op dat moment niet eens zo slecht, alleen een paar kleine vlekjes op mijn voorhoofd, maar het is het ergste wat ik ooit heb gevoeld of me heb laten voelen over mijn huid.

Hoe kun je jezelf een beter gevoel over je huid geven, zelfs op dagen dat je je het meest down voelt?
Ten eerste erken ik de gevoelens over hoe ik me voel over mezelf en mijn huid als ik me down voel. Als je deze gevoelens op het moment zelf niet erkent, blijven ze hangen en kun je je later nog slechter gaan voelen. Nadat ik mijn gevoelens heb erkend, probeer ik wat aardige dingen over mezelf te zeggen die dag. Of dat nu is over hoe ik eruit zie, voor het voltooien van een taak (zelfs iets simpels als tandenpoetsen of douchen). Ik neem mijn hond mee voor een lange wandeling en haal een frisse neus. Op die manier probeer ik mijn hoofd leeg te maken en het is een beetje beweging waardoor je je beter gaat voelen!

Maar dat werkt niet altijd en soms kruip ik in bed, kijk ik naar herhalingen van mijn favoriete tv-programma en probeer ik het de volgende dag weer. Het is belangrijk om altijd naar je lichaam te luisteren en jezelf niet te straffen omdat je dat doet. Tijd nemen om voor jezelf te zorgen is het beste wat je voor jezelf kunt doen.

Vertel ons over de positieve dingen die zijn voortgekomen uit het hebben van psoriasis?
De online gemeenschap, de vrienden die ik heb gemaakt en de kansen die ik heb gekregen door mijn verhaal te delen en te leven met psoriasis. Ik heb gewerkt met merken waarvan ik nooit had gedacht dat ik de kans zou krijgen om mee te werken, maar nog belangrijker is dat ik levenslange vrienden heb gemaakt via de online community. Sommigen zie ik regelmatig en anderen heb ik nooit persoonlijk ontmoet maar zijn geweldige internetvrienden die er altijd voor me zijn als ik ze nodig heb.

Vertel ons eens je go tips & producten?
Mijn nummer één tip is hydratatie, hydratatie en nog eens hydratatie! Dit is zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Jezelf van binnenuit hydrateren door veel water te drinken en jezelf van buitenaf hydrateren door hydraterende producten te gebruiken, zoals het Salcura Bioskin Dermaserum, of de Ultra Cleanser van Dermalogica.

Salcura ondersteunt je huid
Het hebben van Psoriasis betekent ook dat je je moet aanpassen aan de veranderingen van je huid en aan je huidverzorgingsroutine. Bij Salcura hebben we huidverzorgingsproducten voor mensen met psoriasis, zodat we allemaal een zomerse gloed kunnen hebben en mee kunnen genieten van de positieve zomergevoelens. Onze Bioskin-lijn ondersteunt en kalmeert je droge, jeukende en gedehydrateerde huid op natuurlijke wijze. Het bestaat uit onze Dermaspray Intensive & Zeoderm Skin Repair Moisturiser die de huid helpt om weer op krachten te komen en een gezond evenwicht te vinden.

Bij Salcura erkennen we dat dit misschien niet de eerste keer is dat je iets probeert om uw huid te helpen. Je mag ons altijd mailen voor al je vragen en zodat wij je in de juiste richting kunnen helpen om te bepalen welke Salcura producten je het beste kunt proberen voor je specifieke huidbehoeften.

We zijn Jude heel dankbaar dat ze ons met haar verhaal heeft geïnspireerd. Vergeet niet om naar Jude's Instagram te gaan om haar wat liefde en steun te betuigen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd