Omarm je Huid: Leven met Eczeem - Gastblog door Hypnotherapeut Jennifer Austin

Door Jennifer Austin van Jennifer Austin Hypnotherapy

De weg naar acceptatie van je huid kan een eenzaam pad zijn, een emotionele achtbaan - vooral als je leeft met een aandoening zoals eczeem. Eczeem veroorzaakt niet alleen fysiek ongemak en pijn, maar kan ook een grote invloed hebben op je zelfvertrouwen en sociale interacties. Mensen kunnen hun zelfvertrouwen verliezen, zichzelf isoleren en zelfs hun gevoel van identiteit kwijtraken. Er kunnen zelfs gevoelens van rouw optreden, om hun vroegere zelf en dingen die ze niet meer kunnen doen. Gelukkig is het natuurlijk toch mogelijk om een vervuld en plezierig leven te leiden met eczeem. Dit gastblog kan je helpen je eczeem te accepteren en je huid te omarmen als een uniek aspect van wie je bent.

De mentale impact

De mentale impact van eczeem kan net zo uitdagend zijn als de fysieke symptomen. Mindfulness en stress management technieken kunnen transformerende hulpmiddelen zijn. Denk aan meditatie, hypnose of diepe ademhalingsoefeningen. Deze helpen bij stress te verminderen en bevorderen een diepere verbinding met jezelf, wat zorgt voor innerlijke rust. Het is belangrijk om je emoties te erkennen en te uiten. Het is oké om gefrustreerd of verdrietig te zijn over de staat van je huid. Mindfulnesspraktijken bieden een weg naar veerkracht en helpen de psychologische lasten te verlichten, waardoor je een harmonieuzere relatie met zowel je geest als je lichaam kunt ontwikkelen.

Hier zijn enkele aandachtspunten om aan te werken met betrekking tot de mentale impact van je huidaandoening:

  1. Laat onrealistische verwachtingen los. De schoonheidsnormen in de media laten ons geloven dat een vlekkeloze huid mogelijk en normaal is. Dit is niet voor iedereen het geval, en het is moeilijk om je huid te accepteren als je streeft naar perfectie.

  2. Stop met vergelijken. Een huidverzorgingsroutine die voor iemand anders werkt, zal waarschijnlijk niet voor jou werken, en dat is oké. Iedereen is anders. Onze voeding, het klimaat waar we ons in bevinden, onze hormonen en onze genetische aanleg beïnvloeden onze huid. Er is geen 'juiste' manier om met een chronische aandoening om te gaan. Jij kent jezelf het beste.

  3. Je bent meer dan je huidaandoening. Denk aan je relaties, je waarden, je overtuigingen, werk en hobby's. Je passie, liefde, vriendelijkheid en doelen.

  4. Luister naar je huid als deze opspeelt. Zie dit als een waarschuwing dat je naar je lichaam moet luisteren en rust moet nemen. Misschien neem je te veel hooi op je vork, of doe je niet genoeg van wat je gelukkig maakt. Krijg je vaak last van je huid net voor je menstruatie? Wordt het misschien getriggerd door bepaalde voedingsmiddelen? Probeer opflakkeringen te zien als nuttige indicatoren. Wat probeert je huid je te vertellen?

  5. Wees geduldig. Herinner jezelf eraan dat alles tijdelijk is. Het duurt ongeveer vier weken voordat de bovenste huidlaag zich vernieuwt, dus het kan tijd kosten, maar als je de juiste weg inslaat zal je huid weer verbeteren. Heb vertrouwen in jezelf, je bent er eerder doorheen gekomen en je zult er deze keer ook doorheen komen. Je relatie met je huid zal in de loop der tijd veranderen, en je huid zal ook andere behoeften krijgen. Als iets niet meer werkt, raak dan niet in paniek, het is normaal en natuurlijk om aanpassingen te moeten doen.

Steun uit je omgeving

De reis naar het omarmen van je eczeem hoeft niet eenzaam te zijn. Het opbouwen van een netwerk van begripvolle lotgenoten kan het makkelijker en plezieriger maken. Van geliefden tot gezondheidsdeskundigen, of anderen zoals jij. Contact maken met mensen die soortgelijke ervaringen hebben, bevordert een gevoel van verbondenheid en gedeelde veerkracht. Het deelnemen aan online forums, Instagram en gemeenschappen biedt een platform om advies uit te wisselen. Je kunt zo veel leren van anderen en het helpt enorm als je je onderdeel voelt van een bredere groep die dezelfde uitdagingen doormaakt. Kijk bijvoorbeeld eens bij Itch N Bitch voor een geweldige online community!

Neem de tijd

Leven met eczeem is een lange les in zelfacceptatie, geduld en veerkracht. Onthoud dat je huid je waarde niet bepaalt. Het omarmen van de uniekheid ervan kan leiden tot een meer vervuld en vreugdevoller leven. Laten we diversiteit vieren en en bewustwording bevorderen voor iedereen die leeft met huidaandoeningen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd