Leven met terugkerende of chronische urineweginfecties - gastblog door CUTIC

Door Carolyn Andrew, directeur bij Chronic Urinary Tract Infection Campaign (CUTIC)

Als je ooit een urineweginfectie of blaasontsteking hebt gehad, weet je hoe verschrikkelijk de symptomen kunnen zijn - voortdurend de drang voelen om te plassen, net op tijd naar het toilet kunnen gaan, het gevoel hebben dat je glasscherven plast, pijn die uitstraalt naar je onderbuik en rug.

Op dit moment zijn er wereldwijd miljoenen vrouwen die lijden aan de symptomen van een urineweginfectie. Voor sommigen zal een driedaagse antibioticakuur het probleem oplossen, maar helaas kan deze infectie zich in sommige gevallen ontwikkelen tot een langdurige en ernstige aandoening.

Er zijn drie soorten urinewegontstekingen

Er is de acute, ongecompliceerde blaasontsteking die reageert op een korte antibioticakuur, waarna alle symptomen weg zijn en de persoon door kan met zijn of haar leven. Er zijn tegenwoordig antibioticakuren van slechts 3 dagen die effectief zijn voor dit type ontsteking.

Dan is er de terugkerende urineweginfectie die tot 3 keer per jaar terugkomt, of twee keer binnen 6 maanden. Deze is wat lastiger te behandelen en heeft een dokter nodig omdat de korte kuren niet effectief genoeg zijn. De patient krijgt een paar maanden rust tussen de aanvallen en kan op een lage dosis antibiotica worden gezet om de ontsteking onder controle te houden.

Het laatste type is de chronische urineweginfectie. Dit is een voortdurende, permanente infectie die constante, vaak ernstige symptomen veroorzaakt. Vaak resulteert dit in meerdere bezoekjes aan de huisarts omdat de symptomen maar niet verdwijnen, waar iemand in veel gevallen te horen zal krijgen dat de test voor blaasontsteking 'negatief' is.

Waarom is dat zo?

De huidige test is meer dan 70 jaar oud en is gebaseerd op de overtuiging dat de blaas steriel is; een onjuiste theorie, want inmiddels is bekend dat een normale blaas ongeveer 500 soorten bacteriën bevat. De test zoekt slechts naar één type bacterie, maar de realiteit is dat een ontsteking kan worden veroorzaakt door een combinatie van veel bacteriën. Als de test de ene bacterie niet vindt, is de uitslag dus negatief - zelfs als iemand enorm veel last heeft van symptomen.

Sommige particuliere laboratoria kunnen alle aanwezige bacteriën identificeren, maar deze tests zijn duur en niet voor iedereen beschikbaar.

'Het zit allemaal in je hoofd'

Chronische blaasontsteking treft voornamelijk vrouwen, en blaasontsteking is sowieso een vaker voorkomend probleem voor vrouwen die de menopauze naderen. Vrouwen van 65 jaar en ouder hebben dan ook meer kans om regelmatig blaasontsteking te krijgen dan op elk ander moment in hun leven.

Desondanks lijken zorgverleners niet echt een antwoord te hebben. 'Gaslighting' komt vaak voor, en vrouwen krijgen te horen dat het allemaal in hun hoofd zit of dat ze er maar mee moeten leven. Je zou het een ander voorbeeld van gezondheidsongelijkheid voor vrouwen kunnen noemen - en daarom pleit de Chronic UTI Campaign ervoor dat de Women's Health Strategy van de Britse overheid specifiek onderzoek naar chronische UTI's opneemt in haar doelen.

7 persoonlijke tips om de symptomen van blaasontsteking onder controle te houden

Ik heb al meer dan negen jaar last van een chronische urinewegontsteking en hoewel ik nu al vijf jaar in remissie ben, speelt de ontsteking nog steeds af en toe op. Hier zijn zeven tips die ik in de loop der jaren heb opgepikt, plus links naar nuttige websites en support groups.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit lifestyle-tips zijn in plaats van medische tips, dat we allemaal verschillend zijn en dat wat voor de een werkt, anderen misschien niet helpt.

1. Probeer bier te drinken

Hop staat erom bekend een ontstekingsremmend effect te hebben. Hoewel het drinken van bier een infectie niet zal oplossen, kan het helpen om de symptomen tijdelijk te verlichten door de ontsteking in de blaas te verminderen. Het is echter raadzaam om alcoholvrij bier te drinken, omdat sommige mensen ervaren dat alcohol hun blaas irriteert.

2. Chinese kruiden

Chinese kruiden kunnen verlichting bieden bij de symptomen van blaasonsteking. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat deze speciaal voor jou zijn voorgeschreven door een gekwalificeerde deskundige met eerdere ervaring in het behandelen van urinewegontstekingen met kruiden.

3. Topida Intimate Hygiene Wash

De Topida Intimate Hygiene Wash helpt een gezonde pH-balans rondom de urinebuis te behouden. Het product is mild, bevat geen agressieve synthetische ingrediënten en wordt aanbevolen door sommige specialisten op het gebied van chronische urinewegontstekingen. Er is ook de Topida Intimate Hygiene Spray die vol zit met natuurlijke ingrediënten, waaronder tea tree olie die helpt het gebied vrij van bacteriën te houden. Deze producten kunnen ook helpen bij het verlichten van vaginale ongemakken voor vrouwen in of na de menopauze.

4. D-mannose

Veel adviespagina's suggereren het drinken van cranberrysap - maar er is geen bewijs dat dit echt helpt. Het actieve ingrediënt in cranberry's is een natuurlijke suiker genaamd d-mannose. Deze substantie bindt zich aan E. coli-bacteriën en helpt ze zo uit het lichaam te verdrijven. Je kunt d-mannose online kopen in tablet- of poedervorm. Investeer niet in dure d-mannose-producten die extra cranberry's en vitamines bevatten, dit heeft geen zin.

5. Houd nooit je plas in!

Door urine in je blaas vast te houden, krijgen eventuele bacteriën daar de tijd om zich te vermenigvuldigen en zelfs in de blaaswand te nestelen. Er is een geweldige gratis app genaamd Toilet Finder die in heel Europa werkt, waarmee je makkelijk een WC in de buurt kan vinden.

6. Vermijd pittig voedsel en alcohol

Dit geldt vooral als je een symptomen erg opspelen. Probeer uit te vinden welke voedingswaren je symptomen verergeren en probeer deze te vermijden.

7. Was voor en na de seks

Het is een goed idee om voor en na seksuele activiteit te wassen als je weet dat dit je symptomen kan verergeren. Sommige vrouwen worden zelfs geadviseerd om na de seks antiobiotica te nemen als voorzorgsmaatregel. Partners kunnen zich het beste ook eerst wassen om het risico op overdracht van een infectie te verkleinen.

Hulp en ondersteuning

Chronische urinewegontstekingen beginnen bijna altijd als het ongecompliceerde type, voordat ze steeds vaker terugkomen en uiteindelijk chronisch worden. Als je denkt dat je hier mogelijk last van hebt, zijn er verschillende informatieve, behulpzame ondersteuningsgroepen voor mannen, vrouwen en kinderen - zoals CUTIC.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd