Fiona's tips voor huidverzorging bij kanker

Draag je roze deze maand? Oktober is de Breast Cancer Awareness maand. Deze maand kijken we naar algemene huidverzorgingstips voor kankerpatiënten, zowel tijdens als na de behandeling. We hebben Fiona, specialist in oncologische huidverzorging en finalist van @fht_media schoonheidsspecialiste 2022 gevraagd naar haar huidverzorgingsadvies voor patiënten die chemotherapie ondergaan.

Bijwerkingen op de huid bij de behandeling van kanker
Er zijn verschillende gezondheidsproblemen met betrekking tot de huid bij borstkankerbehandelingen, waaronder chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en hormoonblokkers zoals tamoxifen en letrozol. De huid gaat in een rusttoestand waardoor ze kwetsbaarder wordt voor ontstekingen die droogte veroorzaken. En soms kan ze heel reactief worden, door puistjes die kunnen ontstaan door de verandering van hormonen of door een reactie op de behandeling. Het is belangrijk behandelingen te vermijden die de beschermlaag van de huid (zuurgraad) verstoren, zoals micro-needling of schurende peelings op de huid.

Eerste stappen bij een beginnende flare up van de huid
Het is het ergste gevoel als je huid begint te irriteren. Fiona vertelt ons over haar eigen ervaring en de effecten van chemotherapie op je huid: "Ik voelde me vaak erg geïsoleerd en had vaak het gevoel dat mijn huid-, nagel- en haarproblemen niet werden erkend." Met dit in gedachten adviseerde ze ons over enkele stappen die je kunt nemen aan het begin van je flare-ups:

1. Begin met een goede huidgezondheidsroutine voordat je met je behandeling begint.
Dit omvat het gezicht, het lichaam, de handen en de voeten.

2. Houd de huid gehydrateerd.
De huid gehydrateerd houden is essentieel, het helpt ontstekingen te minimaliseren en houdt de huid mooi en sterk.

3. Als je taxol chemotherapie krijgt, zorg er dan voor dat je donkere nagellak gebruikt.
Tijdens de behandeling en tot minstens 3 maanden na het laatste infuus maakt de chemotherapie met taxaan de nagelbedden gevoelig voor UV-licht. De donkere nagellak werkt als een zonnecrème voor je nagels om dit te helpen voorkomen.

4. Gebruik Epsom zout om je handen en voeten in te weken
Dit is echt goed voor de gezondheid van de huid en nagels, het helpt ook bij pijnlijke gewrichts- en spierpijnen en gezwollen voeten en benen. Gebruik 1 kopje Epsomzout in water van lauwwarme temperatuur gedurende 5-10 minuten tot 3x per week.

5. Verminder stress
Stress is een van de grootste triggers als het gaat om flare-ups. Niet veel mensen beseffen dat externe factoren zoals stress flare-ups kunnen uitlokken. Zelfzorg en stressbeheersing is belangrijk. Zelfs iets kleins als luisteren.


Onze huid is onze eerste verdedigingslinie tegen zonlicht, chemicaliën, microben en het milieu. Ze helpt de lichaamstemperatuur te regelen, voorkomt waterverlies en maakt de sensatie van aanraking, warmte en kou mogelijk. Het heeft een zeer belangrijke rol. Kankerbehandelingen, zoals bestraling of chemotherapie, kunnen onze huid ernstig beschadigen, wat al haar functies aantast. Wanneer de huid niet goed functioneert, kunnen huidreacties ontstaan die per individu in intensiteit verschillen: Stralingsuitslag of een extreem droge huid die op plekken of over het hele lichaam kan verschijnen."

Wat te gebruiken op de huid?
Hier bij Salcura is een van de meest gestelde vragen of onze producten geschikt zijn voor mensen met kanker. Onze Bioskin lijn is zeer zacht voor de geïrriteerde huid. We vermijden ingrediënten waarvan algemeen bekend is dat ze de huid irriteren.

Een droge en jeukende huid lijkt een onvermijdelijk neveneffect van de behandeling van kanker. De straling van chemotherapie en radiotherapie kan de huid uitdrogen en rood maken, en aanzienlijke irritatie veroorzaken bij iemand die toch al veel pijn en verdriet heeft.

Fiona raadt onze Bioskin DermaSpray Intensive aan om te helpen bij een droge huid op het lichaam. Onze Bioskin DermaSpray bevat natuurlijke oliën die de huid helpen sterker en gezonder te worden. Wij adviseren de Bioskin Dermaspray Intensive te gebruiken in combinatie met onze Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser voor een maximaal resultaat.

Er kan ook hyperpigmentatie optreden, dus het is belangrijk om een SPF te dragen. Fiona laat ons weten dat ze Rosalique gebruikt om dit aan te pakken. "Ik heb Rosalique gebruikt en aanbevolen omdat het niet alleen de huid met lichtgevoeligheid ondersteunt, maar ook een behandeling en make-up in één is. Dit product is vooral effectief als je taxolchemotherapie of immunotherapie krijgt. De meeste hyperpigmentatie vermindert en egaliseert over een periode van 6-12 maanden na de behandeling."

Een behandeling voor kanker kan invloed hebben op hoe je huid aanvoelt en eruitziet. Om jezelf te helpen en je beter te voelen, kun je het beste huidverzorgingsproducten gebruiken die zacht zijn voor je huid. Ons Bioskin Dermaserum is een zacht serum dat een veelheid aan natuurlijke oliën en extracten bevat, waardoor het een kleine "vitamine-bom" voor de huid is. Het is rijk aan Omega-6 en Omega-3 vetzuren en werkt als een heerlijk verzachtend middel.

Als je het toegewijde werk van Fiona wilt zien, ga dan naar Sparkle Through Chemo. Fiona is ook specialist in het ziekenhuis London Clinic, dat ook het eerste ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk is dat oncologische huidverzorgingstherapieën introduceert. 

We bedanken de geweldige Fiona @sparklethroughchemo voor haar expertise en advies over hoe je je huid kunt verzorgen tijdens en na chemotherapie.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd