Feiten, fabels en vragen: Intieme Hygiëne Editie

Het vaginale microbioom is de gemeenschap van microben die in de vagina leven. Het bestaat uit bacteriën en andere microben en is verbonden met je hele lichaam en speelt een belangrijke rol in onze gezondheid en welzijn. De optimale pH voor een vagina is zuur en ligt tussen 3,8 en 4,5. Onevenwichtigheden in het vaginale microbioom kunnen problemen veroorzaken zoals bacteriële vaginose, schimmelinfectie en algemeen ongemak.

De dingen die we doen en natuurlijke processen (zoals hormonale veranderingen) kunnen ons vaginale microbioom beïnvloeden zonder dat we het doorhebben. Geslachtsgemeenschap met een mannelijke partner die geen goede hygiëne in acht neemt, antibiotica, de menstruatiecyclus, geurige producten en inwendig wassen kunnen allemaal de pH-waarde van de vagina buiten het optimale bereik brengen.

Er bestaan veel feiten, fabeltjes en misvattingen over de vagina en de vulva. Lees verder om de waarheid te ontdekken!

De vagina moet gereinigd worden
FABEL. De vagina is het inwendige deel van de genitaliën en is zelfreinigend. Inwendig wassen kan je pH-balans verstoren, wat kan leiden tot problemen als schimmelinfectie en bacteriële vaginose. Daarom raden veel artsen aan geen 'douches' te gebruiken die voor inwendig gebruik zijn gemaakt. Het externe deel van de genitaliën is de vulva. Dit gebied bestaat uit huid zoals elk ander deel van je lichaam, maar is veel gevoeliger en delicater. Wassen met water alleen kan de gevoelige huid uitdrogen en ongemak veroorzaken. Onze vulva-vriendelijke Topida Wash is pH gebalanceerd en verzacht, voedt en verfrist je intieme zone door het gebruik van alleen natuurlijke en zachte ingrediënten. Lees hier meer.

Veranderingen in de afscheiding betekenen altijd dat er iets mis is.
FABEL. De afscheiding ziet er op verschillende momenten in je cyclus anders uit. Het kan wit en romig zijn na de menstruatie en helder en vezelig als de eisprong nadert. Als het geel of groen is of gepaard gaat met jeuk en een branderig gevoel, moet je je huisarts raadplegen, want dat kan duiden op een infectie.

Sperma tast de vagina niet aan
FABEL. De introductie van sperma in het vaginale microbioom kan het risico op infecties op twee manieren verhogen. Ten eerste kan de aanwezigheid van sperma in de vagina je vaginale pH verhogen (een gezonde vaginale pH ligt tussen 3,8 en 4,5, en sperma heeft een pH van 7,2 tot 8,0). Een hogere pH kan een gunstigere omgeving creëren voor pathogene schimmels of bacteriën, wat kan leiden tot een schimmelinfectie. Ten tweede bevat sperma een eigen reeks bacteriën die bij onbeschermde penetrerende seks in het vaginale microbioom terechtkomen, waaronder soorten die vaginale infecties kunnen veroorzaken.

Vagina's horen te ruiken
FEIT. Het vaginale microbioom bestaat uit goede bacteriën, die verschillende geuren kunnen veroorzaken, die op verschillende momenten in je cyclus kunnen veranderen. Als je vagina een vieze of onaangename geur heeft, moet je een huisarts raadplegen omdat dit kan wijzen op een infectie.

Je kunt dingen verliezen in de vagina
FABEL. Het is een veel voorkomende misvatting dat je dingen zoals tampons kunt verliezen in de vagina. De baarmoederhalsopening is veel te klein om dingen door te laten en kwijt te raken.

Hoe kun je schimmelinfectie voorkomen?
Veeg van voor naar achter. Neem probiotica als je antibiotica gebruikt. Vermijd zeep, antiseptica, douches of geparfumeerde sprays in dat gebied. Vermijd het dragen van nauwsluitende broeken en synthetisch ondergoed. Gebruik een zachte, pH gebalanceerde wash, zoals Topida Intimate Hygiene Wash. Als je schimmelinfectie krijgt, kan Topida Intimate Hygiene Spray het ongemak en andere symptomen verlichten. Lees hier meer.

Hoe beïnvloedt de menopauze het vaginale microbioom?
Minder oestrogeen kan ertoe leiden dat de weefsels van de vulva en de bekleding van de vagina dunner, droger en minder elastisch of flexibel worden. Vaginale afscheidingen worden minder, wat leidt tot verminderde smering. Minder oestrogeen leidt ook tot een verhoging van de vaginale pH, waardoor de vagina minder zuur wordt.

Hebben bepaalde voedingsmiddelen invloed op de vagina/vulva?
Ja! Probiotisch rijk voedsel zoals yoghurt en kimchi ondersteunen het microbioom van de vagina. Overmatige suikerconsumptie kan ook de gist en bacteriën voeden die schimmelinfectie en bacteriële vaginose veroorzaken.

Waarom voelt mijn vulva droog, gevoelig en jeukend aan?
Dit kan het gevolg zijn van veel dagelijkse dingen, zoals scheren, het dragen van strakke kleding, weersveranderingen en wrijving door seksuele activiteiten of lichaamsbeweging. Als je al gevoelig bent voor een reactieve huid, zal de vulva nog gevoeliger zijn. Vermijd het gebruik van een standaard body wash want die kan erg hard zijn voor de intieme zone. Topida Intimate Wash heeft natuurlijk bewezen ingrediënten die de gevoelige, droge en jeukende huid kunnen helpen verlichten en verzachten.

Hoe moet je je vulva/vagina verzorgen na de seks?
Gebruik condooms, die beschermen je niet alleen tegen soa's maar kunnen ook voorkomen dat slechte bacteriën je natuurlijke ph onderbreken. Vergeet niet achteraf te plassen. Dit helpt bacteriën weg te spoelen die tijdens de seks in je urinewegen terecht zijn gekomen en voorkomt dat je een urineweginfectie krijgt. Reinig de buitenkant (vulva) met een zachte wasbeurt, zoals Topida Intimate Hygiene Wash, of met water, om de ophoping van bacteriën en lichaamsvocht te verwijderen.

 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd