Detox

Het is makkelijk om jezelf te laten meeslepen tijdens alle Kerstdiners en Nieuwjaarsborrels. Alle heerlijke hapjes en drankjes en het gebrek aan je gebruikelijke fitnessroutine, eist zelfs bij de fitste onder ons zijn tol. Nu alle festiviteiten weer achter ons liggen, is het tijd om weer terug op de rit te komen. Vergeet een streng dieet en strikte detox. Jouw lijf weet wat er moet gebeuren. Aan jou de taak om jouw eigen systeem te ondersteunen, zodat jouw lijf effectief alle gifstoffen kan neutraliseren en verwijderen. Zorg voor voldoende voedingstoffen, drink genoeg water, krijg weer een beetje frisse lucht en ga af en toe naar buiten en  vergeet niet af en toe te sporten. Of je nu houdt van gewichten pompen in de fitness of gewoon lekker een rondje gaat fietsen, zorg dat je in beweging blijft. Dat klinkt toch een stuk aantrekkelijker dan op een stuk selderij te moeten kauwen, toch!? 

Verlicht

Onze lichamen zijn dus erg goed in staat om zich van gifstoffen te ontdoen. Onze darmen, lymfesysteem, urinewegen, longen, de huid en de lever helpen daar allemaal bij. Onze vervuilde omgeving en voorverpakte en sterk bewerkt voedsel helpen zeker niet om jouw lichaam te helpen bij het ‘ontgiften’.

Er zijn 3 manieren om de gifstoffen een beetje te minimaliseren en het lichaam wat verlichting te geven:

  1. Probeer voorverpakt voedsel, zeker het voedsel in plastic bakjes of blikjes die Bisphenol A (BPA) bevatten, te laten staan in de schappen. BPA is een chemische component die nog wel eens gelinkt wordt aan hartafwijkingen en zelfs kanker. Koken met verse producten is de beste en meest veilige optie. Of kies voor producten die verpakt zijn in materiaal dat geen BPA bevat.
  2. Gebruik veilige reinigingsproducten, of sterker nog (en helemaal hip!) maak je eigen reinigingsproducten. Citroen maakt bijvoorbeeld vetvrij, bak soda is super voor het schoonmaken van de badkamer en azijn laat jouw ramen en spiegels blinken als nooit tevoren! Wanneer je ook nog een paar druppeltjes antibacteriële essentiële olie toevoegt, zoals Lavendel, Tea Tree of Pepermunt (2 delen gedestilleerd water, 1 deel alcohol in een Spray) en je hebt je eigen heerlijk ruikende allesreiniger.
  3. Stop met roken en moedig anderen om je heen ook aan te stoppen. De schadelijke chemicaliën in sigaretten worden afgebroken door de lever en uitgestoten via ons darmsysteem. Doordat de chemicaliën zo heftig zijn, zorgt dit voor veel stress en druk op deze systemen.  

Bewegen

Je hoeft niet per se een sportschool abonnement af te sluiten, dus wanneer jij niet zo een sportschool type bent no worries. Het is meer belangrijk dat bewegen een onderdeel van je dag maakt, een soort ‘mentaliteit van bewegen’. Hoe doe je dat? Sta bijvoorbeeld wat vaker op vanachter je bureau, haal eens een lekker kopje koffie, thee of water voor jezelf en voor je collega. Maak een ommetje tijdens de lunchpauze, gebruik de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de bus of de tram en als je die bus of tram al pakt, stap dan een halte eerder uit en loop het laatste stuk. Wil je toch liever sporten, zonder dat je meteen die sportschool in duikt? Er zijn nog vele andere mogelijkheden, Yoga, Tai Chi, Zwemmen, Boksen of misschien is paaldansen wel meer jouw ding! 

Hydratatie

Onze lichamen bestaan voor 60% uit water en ons lichaam kan zonder water niet functioneren. Het is daarom dan ook belangrijk dat we het vochtgehalte hoog houden. Water is het best, maar ook thee, sapjes of waterhoudende voedingsmiddelen zoals meloen en komkommer helpen je ook te hydrateren. Hoeveel moet je drinken op een dag? Dat is per persoon verschillend, meestal wordt minimaal 2 liter per dag aangehouden, maar laten we zeggen dat je eigenlijk nooit dorst moet hebben en dat je plas een lichtgele kleur zou moeten hebben en niet moeten geuren. 

Huid

Het grootste orgaan dat ons helpt onze gifstoffen te elimineren is onze huid. Door te transpireren kunnen we veel stoffen die niet goed zijn voor ons lichaam uit ons systeem verwijderen. Een van de beste dingen die je jezelf kunt aanleren is om een lichaamsborstel aan jouw beauty routine toe te voegen. Voordat je onder de douche springt ‘borstel’ je de huid in de richting van je hart. Naast dat het een exfoliërende werking heeft, stimuleert het de bloedsomloop en het lymfesysteem. En…het zou onnodig moeten zijn, maar gebruik huidverzorgingsproducten zonder synthetische chemicaliën. Al onze Salcura producten zijn niet voor niets zonder synthetische chemicaliën en gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Less is more! Jullie Salcura fans weten dit natuurlijk allang! 😉 Onze Zeoderm zit vol met het unieke vulkanisch mineraal Zeoliet. Zeoliet onttrekt giftige stoffen uit de huid en helpt jouw lichaam dus tijdens dit ontgift proces. 

Relax/Slaap

Maak tijd vrij om te relaxen en uit te rusten. We hebben gemiddeld 6 tot 8 uur slaap nodig om ons lichaam en onze geest te resetten en weer op te laden. Er zijn veel manieren om te relaxen, kies diegene die het beste bij jou past. Waar de een heerlijk ontspannen wordt van tuinieren, vind de ander breien fijn of een boek lezen, televisie kijken of een heerlijk dagje naar de sauna. Iedereen is anders en gelukkig maar! 

Wil jij weten hoe je met makkelijke aanpassingen in je voeding gezonder en fitter kunt worden? Houd ons in de gaten, onze volgende post laat zien hoe jij dit met 10 makkelijke stappen kunt bereiken! 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd