Zomer skincare tips voor de onzuivere huid

Veel mensen denken bij het noemen van acne nog altijd alleen aan de onzuivere puberhuid, maar helaas is niets minder waar – een steeds groter aantal mensen blijft als volwassene last houden van acne of ontwikkelt het zelfs later in het leven, bijvoorbeeld rondom de overgang. Helaas kan acne in de zomer makkelijk opspelen door het warmere weer, met alle irritatie die daarbij komt kijken. Dit staat ook wel bekend als ‘seizoensgebonden acne’ en wordt voornamelijk veroorzaakt door het feit dat je in de broeierige zomermaanden meer zweet. Dit zweet mengt zich op het huidoppervlak met dode huidcellen en talg dat in de poriën geproduceerd wordt, en vormt een kleverig mengel dat de poriën afsluit. De productie van talg en de aanwezigheid van bacteriën veroorzaken vervolgens de pukkeltjes en puistjes.

Gelukkig zijn er stappen die je kan nemen om uitbraken in de zomer te voorkomen en als dat niet lukt, zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Dit zijn onze top tips:

1. Droog de huid niet uit!

Wellicht is de verleiding groot om alle natuurlijke vetten zo zorgvuldig mogelijk van je huid te verwijderen met een grove scrub(ber) en een chemische exfoliator. Als je je gezicht te agressief uitdroogt, kan dit echter leiden tot droogheid en daardoor tot verhoogde talgproductie (en meer dode huidcellen). Gevolg: meer onzuiverheden! Een vettige huid betekent niet dat je huid niet ook uitgedroogd kan zijn, dus gebruik milde, vochtinbrengende reinigingsproducten zoals de rijke gelformule van onze Antiac Face Wash. Hydrateer je huid bovendien van binnenuit door voldoende water te drinken – je hebt wat meer nodig in de zomer dan in de winter!

2. Gebruik (de juiste) zonnebrand

Zonnebrand is een absolute must in de zomermaanden, maar zorg wel dat je er een gebruikt die goed aansluit bij je vettige huid. Koop altijd zonnebrand die non-comedogeen is, zodat deze je poriën niet verder verstopt en de huid niet afsluit.

3. Laat je huid ademen

Als je acne opspeelt, ben je wellicht geneigd om van alles uit de kast te trekken om de onzuiverheden te verhullen. Het dichtsmeren van je huid kan echter zeer nadelige effecten hebben op je acne, zeker als je dikke foundations of concealers gebruikt. Geef je huid waar mogelijk tijd om te ademen. Ga voor een meer natuurlijke look en laat je natuurlijke schoonheid stralen terwijl je huid tot rust komt en zich herstelt. Gebruik bijvoorbeeld een lichte bronzer of highlighter, of leg de focus op je prachtige ogen met opvallende eyeliner of een contrasterend kleurtje. Zoek ook hier naar non-comedogene producten, zo natuurlijk mogelijk, en vermijd foundations met ‘SD denatured alcohol’ (ook wel isopropyl alcohol genoemd). Deze soort alcohol is schadelijk voor de huidbarrière en kan een vettige huid (en dus acne) verergeren.

Eén van onze favourite make-upproducten is de 3 in 1 Anti-Redness Miracle Formula van ons zusterbedrijf Rosalique. Deze groen formule verhult de roodheid veroorzaakt door acne niet alleen, het bevat ook vijf actieve, ontstekingsremmende ingrediënten en geeft je een prachtige, zomerse glow. Bovendien bevat Rosalique SPF50 – je hoeft dus geen extra zonnebrand aan te brengen. Een echte multifunctionele topper.

4. Zorg goed voor jezelf

Hoewel de meeste vormen van acne vooral op het gezicht voorkomen, kan het zich ook voordoen op de rug (bacne), armen, borst en benen. Als je hier last van hebt, zorg dan dat je zachte, ademende kleding draagt die niet irriteert. Frictie kan namelijk tot extra pukkeltjes leiden. Draag kleding niet meer dan één keer en wissel eventueel gedurende dag van kleding als je merkt dat je huid zweterig aanvoelt. Dagje naar het strand? Blijf niet in je natte badkleding zitten, maar droog je af en kleed je om. Kleine veranderingen zoals deze kunnen een grote impact hebben!

Hoe staat het met jouw voedingspatroon deze zomer? IJsjes, ijskoude frisdrank, cocktails en andere alcohol, BBQ-sauzen vol suiker… Het is niet altijd makkelijk om goed op je voeding te letten in de zomer. Probeer je suikerinname een beetje te beperken, want door het eten van te veel suiker piekt je bloedsuikerspiegel en dit is gelinkt aan de talgproductie. Het is moeilijk, dat snappen we helemaal, maar doe je best en ga voor veel verse groenten/fruit en gezonde eiwitbronnen – dan is de verleiding om te snoepen ook minder groot! Goed voor je huid, en ook voor je taille!

Hopelijk helpen deze tips en tricks je een gezonde, frisse huid te behouden deze zomer. Probeer onze Antiac producten om acne te voorkomen en puistjes snel te onderdrukken. Deze lijn bevat bewezen effectieve natuurlijke ingrediënten om de onzuivere, vettige huid weer in balans te krijgen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd