Voedselallergieën en de huid

Gelukkig leven we vandaag de dag in een wereld waarin er steeds meer rekening gehouden wordt met voedselallergieën. De schappen van de supermarkten hebben ruimte gemaakt voor een glutenvrij afdeling en er is een overvloed aan niet dierlijke melkvarianten en andere ‘zuivel’ producten.

 

Laten we als eerst even vooropstellen dat een voedselallergie iets anders is dan een voedselintolerantie. We spreken vaan een voedselallergie wanneer jouw immuunsysteem gaat opspelen op het moment dat je voedingsmiddelen eet waar je allergisch voor bent. Er ontstaat dus een allergische reactie. Van huiduitslag tot anafylactische shock. Een intolerantie betekent dat jouw lichaam bepaalde voeding niet goed kan verdragen, maar er is geen sprake van een allergische reactie. Deze intolerantie kan verschillende oorzaken hebben; een daarvan is dat je een bepaald stofje mist om bepaalde voeding af te breken. Dit is bijvoorbeeld vaak zo bij een lactose-intolerantie. Je lichaam mist het stofje dat ervoor zorgt dat melksuiker (lactose) kan worden afgebroken in het lichaam.

 

Klachten bij Voedselallergieën

 

Ieder persoon kan een andere uiting van de allergie hebben. Veelvoorkomende huidklachten bij voedselallergieën:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Galbulten
  • Eczeem
  • Vochtophoping in de huid
  • Jeukende bulten
  • Scheuren in de huid
  • Uitslag

 

 

Daarnaast zijn er nog een tal van andere klachten die kunnen ontstaan zoals darmklachten, benauwdheid en hoesten of zelfs in ernstige gevallen een anafylactische shock.

 

Wanneer de klachten mild zijn en je bijvoorbeeld alleen last hebt van huidklachten en klachten van de slijmvliezen, is het soms lastig onderscheid te maken waar jouw klachten vandaan komen. Misschien heb je een geïrriteerde huid, jeuk en rare plekken en denk je dat je last hebt van eczeem terwijl de achterliggende oorzaak dus misschien wel een voedselallergie is.

 

Oorzaak voedselallergieën

 

Het is vooralsnog nog niet helemaal bekend wat de precieze oorzaak is van voedselallergie. Er bestaan verschillende theorieën, maar deze zijn geen van allen bewezen.

Onlangs is er onderzoek gedaan naar de correlatie van het hebben van eczeem op heel jonge leeftijd en het ontwikkelen van voedselallergieën, astma en hooikoorts. Volgens Dr. Leung (National Jewish Health, Denver USA) kan het goed verzorgen en hydrateren van de huid van een baby, toekomstig eczeem en voedselallergieën voorkomen. (https://www.nationaljewish.org/about/news/press-releases/2019/cracks-in-the-skin-of-eczema-patients-promote-allergic-diseases)

Dit onderzoek beweert dat eczeem (waarbij de huid droog, schilferig en vaak gebarsten is) ervoor zorgt dat de beschermende eigenschappen van de huid verzwakken, waardoor ziekteverwekkers makkelijker kunnen binnendringen. Patiënten met eczeem missen belangrijke eiwitten in de buitenste laag van de huid, waardoor de beschermende laag van de huid defect is. Hierdoor ontstaan de jeuk en scheurtjes in de huid.

 

Het krabben aan de droge, jeukende huid kan de huid nog verder beschadigen en het immuunsysteem activeren. Ziekteverwekkers, zoals voedseldeeltjes, die via scheurtjes de huid binnendringen, kunnen een allergische reactie veroorzaken. (bron: voedselallergie.nl)

 

Verzorg de huid

 

Om de huid goed te hydrateren is het belangrijk dat je de huid de juiste voedingsstoffen toedient die het nodig heeft om terug op kracht te komen. We hebben een speciale Juniorlijn die geschikt is voor de zeer kwetsbare en droge huid. Zelfs voor Eczeem, Berg, Luieruitslag of Psoriasis.

Gebruik de Bioskin Junior Nourishing Spray in combinatie met de Bioskin Junior Rescue Cream voor het beste resultaat.

 

Ben je iets ouder maar heb je een extreem gevoelige huid, dan kun je misschien ook eens onze Bioskin Junior lijn gebruiken. Net zo effectief, maar nog zachter voor de huid. Of je kunt gaan voor onze bestseller Bioskin DermaSpray Skin Nourishment in combinatie met de Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser. Zorg ervoor dat je jouw huid goed hydrateert, zodat je vervelende huidklachten zoveel mogelijk minimaliseert.

 

Denk jij dat je last hebt van een voedselallergie? Of heb jij klachten die maar niet over lijken te gaan terwijl je alles al hebt geprobeerd? Misschien is het verstandig langs de arts te gaan en te vragen om een allergietest.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd